03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Маймуни, а не хора, може да са направили първите каменни сечива (видео)

Бразилски капуцини могат да правят каменни инструменти

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 октомври 2016 в 11:11 73980

Наблюдавани са диви маймуни капуцини как преднамерено разцепват камъни, за да получат остри парчета, напомнящи много на произведените от първите хора в началото на каменната ера.

Това установиха учени от Оксфордския университет и Университетския колеж в Лондон, както и от Университета на Сао Пауло в Бразилия.

Всички находки на такива оръдия по-рано се приписваха от учените на предците на съвременния човек, но сега се оказа, че производителите им може да са били маймуни, разказва за откритието прессъобщението от Университета в Оксфорд.

Статията е публикувана в списание Nature.

Вид бразилски маймуни - капуцините Sapajus libidinosus, живеещи на територията на национален парк Serra da Kapivara в Бразилия, са били наблюдавани, че удрят камъни един с друг, за да получат парчета с остри режещи ръбове. Те не ги използват по-късно за някаква определена цел, обясняват учените. Но сега е невъзможно уверено да се твърди, че всички открити каменни сечива по време на разкопки, са на древни хора, техните майстори може да са и маймуни.

Ако направените от камък сечива на прачовеците се използват за рязане и стържене, учените признават, че не е ясно защо правят това маймуните. Те предполагат, че капуцините може да се опитват да извлекат прахообразен силиций (важен микроелемент) за все още неизвестна медицинска цел. В нито един момент маймуните не са се опитвали да отрежат или изстържат нещо с помощта на обработените от тях камъни, се казва в проучването.

"През последното десетилетие изследванията са показали, че използването и умишленото производство на камъни с остри ръбове не са непременно свързани с дейността на първите хора на род Homo, същата техника може да използват и други хоминиди. Нашето изследване отива една стъпка напред и показва, че съвременните примати могат да произвеждат точно същите инструменти, " - заяви ръководителят на проучването Томос Проффит (Tomos Proffitt).

Това изображение показва артефакти oт каменната ера, намерени в Klipdrift Shelter, Южна Африка. Източник: University of the Witwatersrand.

Според изследователите, за да се потвърди, че палеонтолозите са намерили каменни "оръдия на труда", се изискват допълнителни доказателства, като обработени животински кости.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.