Макс Борн: Вярата, че притежаваш истината е основната причина за злото на света

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 декември 2022 в 00:00 38692 0

Макс Борн

Кредит Wikimedia Commons

Макс Борн.

На днешната дата през 1882 г. е роден един от бащите на съвременната квантова механика и нобелов лауреат по физика Макс Борн.

Макс Борн е автор на фундаментални резултати в квантовата теория - той е един от основателите на матричната механика, предлага вероятностната интерпретация на вълновата функция на Шрьодингер, има значителен принос към теорията на квантовото разсейване и т. н.. Занимава се проблемите на динамиката на кристалните решетки, термодинамиката и кинетичната теория на твърдите вещества, течности и газове, теорията на еластичност. Той прилага идеите на квантовата механика към въпроси от различни научни области, опитвайки се да конструира нелинейна електродинамика. В Гьотинген и Единбург Борн създава големи научни школи. След Втората световна война става един от основателите и активните участници в движението на учените за мир.

Описвайки своя метод на работа и интереса си към фундаменталните въпроси на природните науки, той пише:

"Никога не съм харесвал тясната специализация и винаги съм бил лаик - дори и в това, което се смята за моя тема. Не можах да се адаптирам към днешната наука, която се извършва от екипи от специалисти. Философската страна на науката ме интересува повече от специалните резултати".

"Но в практическите дела, особено в политиката, са необходими хора, които съчетават човешкия опит и интереса към човешките взаимоотношения с познанието за науката и технологиите".

"Вярвам, че идеи като абсолютна увереност, абсолютна точност, окончателна истина и т.н. са измислици на въображението, което не би трябвало да бъдат допустими във всяка област на науката ... Тази свобода в мисленето ми се струва като най-голямата благословия, която ни е дала науката. Защото вярата в единствената истина и в нейното притежание е основната причина за всяко зло на света".

Борн е много критичен към чистата философия и нейната способност като инструмент за познание на света около нас:

"Изучавах философите от всички времена и срещнах у тях много добри идеи, но не можах да видя стабилен напредък към по-дълбоко познание и разбиране на същността на нещата. Науката, напротив, ме изпълва с чувство за постоянен прогрес и съм убеден, че истинската философия е теоретичната физика".

А за себе си казва:

"От всички общности, които съществуват, мога да се посветя само на обществото на истинските търсачи, което има много малко членове във всички времена".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !