Маршът в подкрепа на науката дойде и у нас

Георги Гърков Последна промяна на 23 април 2017 в 00:34 3245 0

Кредит Anastas Stas Tarpanov

Марш в подкрепа на науката се проведе в центъра на София по повод Деня на Земята.

В шествието, което тръгна в 18:30 ч. в събота от стълбите на Ректората на Софийски университет и завърши час по-късно на площада пред Президентството, взеха участие преподаватели, изследователи и студенти от най-различни области, както и множество граждани.

Общото между всички тях беше желанието да покажат подкрепата си за разработването и въвеждането на държавни политики в България, които по-скоро да подпомагат, отколкото възпрепятстват научната дейност в разнородните нейни проявления, но които също така сами по себе си да бъдат в по-голяма степен научно аргументирани.

Източник: Anastas Stas Tarpanov

Науката, учените и основаните на факти политики са в последно време под атака както на национално, така и на глобално ниво, пишат организаторите на събитието в своята фейсбук страница. Сред редицата примери за това попадат бюджетните съкращения за изследвания, които се прилагат на различни места по света, цензура на изследователите и заличаване на важни бази данни, като например намерението на администрацията Тръмп за тази на климатичните промени.

Източник: Георги Гърков

Маршът за науката представлява поредица от манифестации, които се провеждат в над 500 града. Маршът е движение с непартиен характер, което освен всичко останало, цели също така да отпразнува ролята, която науката играе в ежедневния ни живот.

Ден преди световната дата на събитието астрофизикът Нийл Де Грас Тайсън написа в своята фейсбук страница: "Мнозина сигурно биха казали, че цялата наука трябва да бъде практична - с ясно определени ползи за обществото. Историята обаче ни показва, че тази позиция е наивна. Когато Айнщайн е разработвал своите уравнения, се обзалагам, че едва ли той или който и да е друг по онова време си е мислел за баркодове, лазерна хирургия или рок концерти".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !