Марсианската сонда InSight огледа себе си и околностите (галерия)

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 декември 2018 в 08:24 7704 0

Кредит NASA/JPL-Caltech

Екипът на мисията InSight проведе тестови включвания на инструментите и системите на платформата за кацане и започна да проучва околността и елементите на самата платформа, използвайки роботизираната ръка на станцията, за да избере места на повърхността на Червената планета, където да се инсталират по-късно сеизмографа и инструмента за пробиване на 5-метровия сондаж, съобщава сайтът на мисията.

Стартът на мисията InSight ((Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) се състоя на 5 май 2018 г. Основната му задача е да изучи вътрешната структура на Марс и геоложките процеси, които се извършват в дълбините му. Кацането на повърхността на Червената планета се проведе на 26 ноември 2018 г. върху гладката екваториална равнина, наречена Елизиум Платиния (Elysium Planitia), на около 550 километра от кратера Гейл, където марсоходът Curiosity на НАСА кацна през август 2012 г..

Научното оборудване на апарата се състои от няколко инструмента, две камери, сензор за времето и ъглов рефлектор.

След кацането модулът успешно разгърна своите слънчеви панели и предаде изображения на Земята, благодарение на които стана ясно, че е  кацнал в малък ударен кратер, пълен с пясък и прах и леко е наклонен настрани.

През изминалата седмица и половина инженерите на мисията тестваха инструментите и системите на станцията и започнаха да пускат в действие 2,4-метрова роботизирана ръка IDA (Instrument Deployment Arm), която ще трябва да постави два от основните научни инструменти на мисията на повърхността на Марс в близост до платформата - сеизмометъра SEIS и електромеханичната сондажна машина HP3, предназначена за измерване на топлинните поток в марсианската почва. На ръката е прикрепена камерата IDC (Instrument Deployment Camera), благодарение на която изследователите извършиха визуална проверка на платформата за кацане и ще изберат места за разполагане на инструментите в почвата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !