Мащабно изследване на генома: Еволюцията изхвърля пушачите (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 септември 2017 в 00:00 11962 0

Кредит Pixabay

Ние все още се развиваме, макар и много бавно.

Ново изследване установи, че генетичните варианти, свързани с болестта на Алцхаймер и тютюнопушенето са по-редки при хора с по-голяма продължителност на живота, което предполага, че естественият подбор ще изкорени тези неблагоприятни варианти в някои групи от населението, съобщава Science Daily.

Резултатите от проучването, анализиращо геномите на 210000 души в Съединените щати и Великобритания, е публикувано в PLOS Biology.

Еволюцията на една популация може да бъде описана, като се сравняват промените в честотата на генетичните варианти с течение на времето. Тъй като повечето хора в богатите страни в момента живеят далеч отвъд репродуктивната си възраст, някои твърдят, че еволюцията на човека е спряла,защото естественият подбор е отслабен. Но няколко скорошни изследвания твърдят, че ние сме все още се развиваме, макар и бавно, разказва NewScientist.

Сега Джоузеф Пикръл (Joseph Pickrell) от Колумбийския университет в Ню Йорк и екипът му, анализирайки над 200 хиляди човешки генома.

За да разберат дали в момента конкретен вариант на определен ген - алел - е под влиянието на естествения подбор, учените изчисляват как се променя с времето разпространението му в дадена популация. "Губещите" алели вероятно ще се срещат по-рядко след определена възраст, според авторите Това се дължи на факта, че носителите на "полезния" алел имат шанса да живеят по-дълго, да имат повече деца, а оттам и по-голям принос за генофонда на популацията.

И изследователите забелязват някои генни варианти, които стават все по-редки. Един такъв е вариантът на ген, наречен CHRNA3, свързан с по-тежката зависимост от тютюнопушенето и повишаващ риска от смърт, свързан с него.

На изчезване

Сравнявайки хора на възраст над 80 с хора над 60-годишна възраст, Пикръл изчислява, че вариантът е намалял с 1% между поколенията. Но екипът не е в състояние да докаже това, тъй като нямат никакви геномни данни от лица под 40-годишна възраст.

Вариант на гена АроЕ4, който е известно, че увеличава риска от късната поява на болестта на Алцхаймер, както и сърдечно-съдови заболявания, също се появява по-рядко.

Тези варианти могат да станат по-редки, защото много хора вече имат деца на 40-те и 50-те години, когато хора с такива варианти са подложени на по-голям риск от смърт. Дори слабото влияние върху продължителността на живота може да има сравнително силен еволюционен ефект върху много поколения, коментира Пикръл.

Но тенденцията може да не проздължи. Проучванията при животни показват, че еволюцията не е задължително дълго да върви в една и съща посока. Ако пушенето отмре, например, естественият отбор срещу вариантите, свързани с смъртните случаи, обвързани с тютюнопушенето ще спре.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !