Мъж е диагностициран с инфаркт, причината е погълната батерия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 ноември 2020 в 10:36 2717 0

Кредит Pixabay

Когато приемат пациент в спешното отделение, лекарите решават, че той е получил сърдечен удар. Но се оказва фалшива тревога - мъжът е погълнал батерия, която променя данните на направената му електрокардиограма (ЕКГ). След премахването на батерията показателите му стават нормални, съобщава публикация в списание Annals of Internal Medicine.

„Ако някой погълне една или няколко батерии, електрокардиограмата може да имитира промени, съвпадащи с остър [инфаркт на миокарда или сърдечен удар]“, обяснява д-р Гай Л. Минц (Dr. Guy L. Mintz), директор по сърдечно-съдово здраве и липидология в болницата за сърдечни заболявания Сандра Атлас Бас в Манхасет, Ню Йорк, който не е работил по случая.

26-годишният мъж е затворник, който пристига в спешното отделение на болница Санта Мария Нуова във Флоренция, Италия, оплаквайки се от болки в стомаха два часа след умишлено поглъщане на батерия АА. Там, след като забелязват батерията на рентгеновата снимка, лекарите провеждат ЕКГ, при която електродите, поставени върху гърдите, записват електрическата активност на сърцето и я изобразяват като линия с различни пикове.

Електрокардиограмата на мъжа показа признак за инфаркт, известен като „повишаване на сегмента на ST“. Това означава, че определен сегмент от ЕКГ, който обикновено е плосък, вместо това е повишен, обяснява Минц.

ЕКГ е единственият признак за инфаркт на затворника. Той няма анамнеза за сърдечно-съдови заболявания и единственият му рисков фактор е тютюнопушенето, се съобщава в публикацията. Той не съобщава за симптоми на сърдечен удар (като задух) и нивата на сърдечния тропонин, протеини на сърдечния мускул, които се отделят в кръвта по време на инфаркт, са нормални.

Предишни публикации са документирали хора, които поглъщат батерии и имат ЕКГ с ST повишение, поясняват авторите. Например, този ефект е докладван при мъж, който е погълнал шест батерии ААА, и друг мъж, който е погълнал 18 батерии АА. Авторите на предишните доклади предполагат, че вероятно е била необходима повече от една батерия, за да се променят данните на ЕКГ. Това проучване обаче опровергава тази хипотеза.

Минц определя публикацията като "интересна специфична информация".

"[Съмнявам се], че мнозинството клиницисти са наясно с това явление", смята Минц. Той съветва лекарите, лекуващи пациенти, погълнали батерии, да проверяват биологичните маркери на сърдечната функция (като нивата на тропонин), преди да реагират на анормалната електрокардиограма, и да извадят батериите възможно най-скоро.

Но как поглъщането на батерия може да имитира инфаркт? Публикацията предполага, че контактът на батерията със стомашната киселина може да създаде електричен ток, който да премине към сърцето и да повлияе на ЕКГ.

"[Това] не е доказан механизъм, но е правдоподобен механизъм," смята Минц.

Въпреки че тези пациенти всъщност не са имали инфаркт, поглъщането на батерия все пак може да засегне сърцето.

"Продължителните електрически ефекти могат да причинят увреждане на сърцето", допълва Минц."Поглъщането на батерия е опасно, тъй като разрушаването й може да причини изтичане на химикали или дори чревна обструкция", добавя Минц.

В настоящия случай батерията не е предизвикала усложнения в състоянието на пациента. 

Източник: Live Science - Man's 'heart attack' was really side effect from swallowed battery

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !