Мъжете наистина страдат от грип повече от жените

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 януари 2016 в 11:18 9258 1

wallpaperflare.com

Женските полови хормони имат антивирусен ефект срещу грип А. Това, че ефектът се проявява само при жените обяснява защо мъжете обикновено прекарват по-тежко грипните инфекции.

Едно ново изследване, резултатите от което са публикувани в American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology, показва, че мъжете наистина страдат повече от грип и затова е виновен естрогенът, по-специално, липсата му при мъжете, отбелязва IFL Science.

В англоезичните култури съществува подигравателното понятие "мъжки грип" (Man flu), обозначаващо склонността на много мъже да преувеличават страданията си и да наричат грип дори най-невинната настинка. И намекът е, че жените не са такива глезли и не постъпват така.

Използването на определението "слабият пол" става все по-неуместно, когато се използва за жените. Последните се оказват в много отношения по-силни от мъжете. Допълнителни сили им дават женските стероидни хормони от групата на естрогените, които многократно са доказали полезните си свойства. Един от тях, естрадиол, притежава доказано антивирусно действие срещу редица опасни вируси, включително HIV, Ебола и цитомегаловирус.

Естрогенът е полов хормон, отговорен за развитието и регулацията на женската репродуктивна система, но също така играе роля в развитието на младите мъже. Жените имат повече естроген, отколкото мъжете и учените подозират, че този факт може да има нещо общо с това защо "мъжкият грип" няма женски еквивалент.

Дебатът за това дали мъжете страдат повече от настинки не е от вчера в научната литература. Едно проучване от 2009 г. твърди, че жените се справят по-добре по време на инфекции, защото естрогенът действа по определен начин на имунната система и ограничава дискомфорта по време на инфекция. Все пак, това проучване е оспорвано, защото това е направено върху мишки, а не върху хора.

Новото изследване на грипния вирус А използва количеството на вирусните частици получени при репликацията му, като приблизителен показател колко тежка е инфекцията. Екипът учени от университета Джонс Хопкинс, водени от Сабра Клейн (Sabra Klein), проверили предположението, че естрогените намаляват способността на вирусите да се размножават в клетките на човека, като при изследването не е пострадал нито един доброволец.

Учените събрали проби от мукозни (секретиращи слуз) клетки от носната кухина на 10 мъже и 42 жени на възраст 18 до 45 години и ги култивирали в присъствието на естроген (ендогенен 17β-естрадиол Е2) или в присъствието на селективен модулатор на естрогенни рецептори, който ги активира. Учените заразили някои клетъчни култури с обикновен вирус на инфлуенца тип А след третирането с препарата, а останалите - преди третиране с него.

Установено било, че всички женски клетки, третирани с естроген или E2 24 до 72 часа преди началото на инфекцията, показват увеличена устойчивост към вируса на грип. Освен това, в клетъчните култури, получени от жени доброволки, броят на вирусите е много по-нисък, отколкото в клетки от мъже.

Причините за това все още не са ясни, но изследователите отбелязват, че ефектът може да има нещо общо със способността на естрогена да намалява скоростта на метаболизма на клетката, което от своя страна би могло да забави способността на вируса да се размножава.

"Наличен е клиничен потенциал в констатацията, че терапевтичните естрогени, които се използват за лечение на безплодие и менопауза, биха могли да дадат защита и срещу грип", заяви Клейн. Що се отнася до мъжете, страдащи от "мъжки грип", обаче изглежда, че естрогенът няма да им помогне ни най-малко.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2016 в 15:26

Че мъжете страдат повече от грип не е новина. Интересно що се заровиха в хормоните за да правят изследвания с маргинална достоверност, вместо преди това да отчетат няколко дребни фактора:
1. Различната степен на трудова заетост на мъжете и жените и оттам различната експозиция на заразни болести
2. Различните условия на труд поради наличието на професии и занятия с голям полов дисбаланс
3. Различните моди и традиции в облеклото на мъжете и жените

Интересно ако се отчетат тези фактори ще остане ли разлика която да трябва да се рови в хормоните.