Мъжкото доминиране се корени в храната и започва още от Желязната епоха

Антония Петрова Последна промяна на 14 май 2017 в 08:28 7720 0

Илюстрация: Thomas Fuchs

Химически следи, останали в кости на хора, живяли преди хиляди години, показват, че въвеждането на нови източници на храна е предоставило възможности за доминиране на мъжете, съобщава Scientific american.

"Жените и низшите мъже са толкова трудни за управление. Ако ги оставите твърде близо до себе си, те стават непокорни. Но ако ги държите на дистанция, те се обиждат", казва Конфуций в "Аналекти" - колекция от 5 в. пр. н. е. Разграничението на половете не е дело на Конфуций, разбира се. Отговорът кога възниква за първи път съсредоточаването на социалната власт в мъжете и защо е станало това вероятно лежи в костите на нашите предшественици.

Следи за това са открити в съединителната тъкан или колагена, изследван при проучване на кости от 175 хора от Неолита и Бронзовата епоха, живяли в Китай. Въглеродните следи в този протеин показват видовете зърнени храни, които хората са консумирали, а азотните следи разкриват съотношението на месото в тяхното меню. 

Проучването е пуликувано в Proceedings of the National Academy of Sciences USA.

Химическият състав на костите разкрива хранителния режим на мъжете и жените през Неолита, преди около 10 000 години, когато започва селското стопанство. Тогава и двата пола са се хранили с месо и зърнени храни. "В началото на селското стопанство жените са допринасяли много за производството на храна. Мъжете и жените са се хранили с едни и същи неща, малко или много са били на равна нога", обяснява Кейт Печенкина (Kate Pechenkina), археолог от Queens College, City University of New York, и главен автор на проучването.

Промяната в менюто започва с края на Неолита и продължава през Бронзовата епоха, която се изчислява, че е започнала в Китай около 1 700 г. пр. н. е. Тогава хората са започнали масово да засаждат пшеница, което оставя въглеродни следи, отличаващи се от просото, което вече са отглеждали. Остеоанализът показва, че между 771 г. и 221 г. пр. н. е. мъжете са продължили да се хранят с просо и месо, но последното е изчезнало от масата на жените и е било заменено от пшеница. 

Костите на жените са започнали да развиват cribra orbitalia, вид остеопороза и индикатор за недохранване в детска възраст. "Това означава, че още от ранно детство малките момичета са били третирани лошо", отбелязва Печенкина.

Някои антрополози имат теория защо балансът на силите се променя точно при въвеждането на пшеницата, както и на други суровини като добитъка и бронза. Тези нови ресурси са предоставяли възможности за натрупване на богатство и са дали на мъжете удобен случай за поемане на контрола върху новите стоки и изделия, както и да използват новата си власт за потискане на жените.

Снимка: Pinterest

Насилието вероятно също е играло голяма роля. "Краят на китайската Бронзова епоха е наречена Период на воюващите царства", отбелява Стенли Амброуз (Stanley H. Ambrose), антрополог в Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн, който не е част от проучването. "В цивилизации, изпълнени с кръвопролития, войнстващата класа често е раздувала ценността на мъжете", обяснява още той.

Ранен Китай, в частност, е бил под господството на патриархата. "Ако сте тръгнали да развивате толкова експанзивна империя, било то държава в Андите или в Китай, това обикновено е на гърба на армията", коментира Джейн Бюкстра (Jane Buikstra), археолог от Аризонския държавен университет, която не е включена в проучването. Според нея, амбициите на древните китайски династии, в съдружие с мъже, търсещи контрол на новите ресурси от Бронзовата епоха, са изиграли роля в установяване на култура на потискане на жените.

Тази теория не бива да бъде възприемана генерализиращо. Различните култури може да са имали различен път към социалното неравенство. Елементите на тези системи може и да са разрушавани. Например, нарастващата равнопоставеност в заплатите може да доведе до обширно унищожение на половото неравенство в Западния период.

Ранните доказателства за неравнопоставеност в Китай обаче излизат извън костите. В Бронзовата епоха гробовете на жените са започнали да имат по-малко погребални съкровища от тези на мъжете, което показва, че към жените са се отнасяли лошо и в смъртта. "Това е полово разделение до живот", отбелязва Бюкстра.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !