02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Мечките гризли прогонват белите мечки от важни хранителни източници

"Хей, я се разкарай, този труп е мой!!"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 декември 2015 в 14:30 43660
Снимка: Susanne Miller/USFWS, Marine Mammals Management

Всяка есен, белите мечки и мечките гризли се срещат в Кактовик, Аляска, за да похапнат от разлагащите се трупове на полярни китове - останките от годишния лов на китове в града. Тези останки дават на биолозите уникалната възможност да наблюдават как се развиват срещите между тези два вида хищници

Белите мечки отдавна се представят като самотни и агресивни, но при купчините кости те постигат известно примирие. Учените са наблюдавали до 20 от тях да си споделят труп, хранейки се едновременно.

Когато пристигнат мечките гризли, обаче, ситуацията се променя. Арктическите мечки гризли са по-малки, но те не се свенят да прогонят бели мечки два пъти по-големи от тях, според доклад в списанието Journal of Mammalogy. Учените наблюдавали 137 взаимодействия между бели мечки и мечки гризли на купчината от кости (като тази на снимката по-горе, на която мечка гризли обследва трупа на кит, докато бяла мечка се храни от него). В 124 от тези случаи, белите мечки побягвали и понякога изобщо не се връщали.

Тъй като белите мечки край Кактовик изглеждат особено податливи на отеглянето на леда в арктическия океан, учените са загрижени, че те може да станат още по-силно зависими от бедна на хранителни вещества храна по земята. Ако мечките гризли в района продължават системно да прогонват белите мечки от купчините с кости и другите източници на храна, по-младите мечки и кърмещите женски могат да пострадат. Екипът се надява бъдещите изследвания да изяснят последствията от агресивното поведение на мечките гризли върху популацията на белите мечки.

Източник: Science Magazine


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.