27 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Местят най-големият телескоп в света

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 ноември 2016 в 11:00 67841
ТМТ. Снимка: BBC

Един от най-големите проекти за телескоп може би ще се наложи да бъде преместен, съобщават от BBC.

Първоначално замислен да бъде построен на връх Ману Кеа (Manu Kea), на Хаваите 30-метровият телескоп (ТThirty Meter Telescope – TMT) ще трябва да търси нов дом и това най-вероятно ще бъде Ла Палма на Канарските острови, Испания.

Проектът на стойност 1.4 милиарда долара ще даде възможност на астрономите да изследват ранната Вселена и да надникнат отвъд атмосферата на екзопланетите.

Причините целият проект да бъде преместен са две – едната е чисто екологична, а другата – местното население смята Ману Кеа за най-свещената планина на островите и връзка с корените на тяхната религия и предците им.

Още през април 2015 година, когато е бил даден старт на строителството на телескопа протестиращи блокират пътя за достъп на екипите, което води до няколко ареста.

Миналата седмица се е състояла среща на екипа, който отговаря за проекта, за да бъдат обсъдени алтернативи. Хенри Янг (Henry Yang), председател на борда на директорите на международната обсерватория ТМТ, посочва в свое изявление, че бодра е взел решение за нов план за действие.

„ След като внимателно обмислихме ситуацията, борда на директорите определи Observatorio del Roque de los Muchachos на Ла Палма, Канарските острови, Испания за основна алтернатива на Хаваи" - заяви Янг.

Бордът все още работи върху други възможности на Хаваите, където продготовките по проекта датират от преди 15 години, но ако трябва ще се съобрази с желанието на местното население и ще използва своя резервен план.

Европейската Южна Обсерватория (ESO) от своя страна даде старт през месец май, тази година на строежа на още по-мащабен проект – European Extremely Large Telescope (E-ELT) в пустинята Атакама, Чили. E-ELT телескоп се предвижда да бъде с 39.3-метрово огледало, което ще събира 13 пъти повече светлина от най-големите телескопи, съществуващи в момента, ще може да коригира влиянието на атмосферата и ще предостави възможност на астрономите да получат 16 пъти по-ясни изображения отколкото с Космическия телескоп „Хъбъл“.


+ 1
- 0
Е, накрая излиза, че не местят най-големия телескоп. Даже според текста, то няма и телескоп?!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.