Междузвездният обект Оумуамуа почти сигурно не е извънземен кораб (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 юли 2019 в 00:00 11050 0

Странна, но вероятно не извънземна технология. Кредит: ESO/M. Kornmesser

Междузвездният астероид Оумуамуа определено не е извънземен космически кораб. Преглед на всички данни, които имаме за странния обект, който премина през нашата Слънчева система през 2017 г., заключи, че всичко в него може да се обясни с природни процеси.

Астрономите забелязаха Оумуамуа през октомври 2017 г., три дни след като направи най-близкия си подход към Земята и повече от месец след като мина покрай Слънцето. Траекторията на астероида дава ясно да се разбере, че би трябвало да идва единствено отвъд нашата Слънчева система, а не да произхожда от нея.

Това е странен обект: най-вероятно е с форма на пура, поне шест пъти по-дълъг, отколкото широк, и се завърта на пълен оборот на всеки осем часа. Неговата форма и въртене може да са свързани с неговия произход. Изследователите предполагат, че може да е парче от планета, която е попаднала твърде близо до своята звезда и е била разкъсана, а парчетата са изхвърлени от планетарната система. Алтернативна хипотеза обяснява, че междузвездният прах би могъл да му е придал необичайната му форма по време на пътуването му до нашата Слънчева система.

Най-странното в Оумуамуа е неговото ускоряване. Когато премина покрай Слънцето, започна да се ускорява, повече от това, което може да се обясни само с гравитационни сили. Най-простото обяснение бе, че подобно на комета, той изпуска прах и газ, докато Слънцето го загрява, което би действало като вид реактивен двигател, който да го тласка напред.

Но наблюденията показаха, че от Оумуамуа не идва нито фин прах, нито са намерени газове. Това накара някои изследователи да предположат, че той може да е голям и плосък като слънчево платно, и слънчевата светлина да го е тласкала да ускори движението си - някои дори спекулираха дали всъщност не е слънчево платно, построено и изпратено от извънземна цивилизация.

Това не е така, твърди Матю Найт (Matthew Knight) от Университета в Мериленд, част от екипа, който състави новата статия, публикувана в Nature Astronomy.

"Никога не сме виждали нещо подобно на Оумуамуа в нашата Слънчева система. Той наистина е загадка", коментира астрономът.

"Но ние предпочитаме да се придържаме към аналозите, които познаваме, освен ако не открием нещо уникално. Хипотезата за извънземния космически кораб е забавна идея, но нашият анализ показва, че има множество природни феномени, които биха могли да го обяснят".

"Той не може да работи като слънчево платно и да се върти". Вместо това според изследователя: "Оумуамуа може да изхвърля водни пари на по-ниско ниво, отколкото можем да открием с наблюдения.

"Има много начини да се оформи така, без намесата на извънземни, и аз не мисля, че има някаква причина да се позоваваме на нещо толкова необичайно, ако не проучим всичко останало", отбелязва Найт.

Сега 'Оумуамуа е твърде далеч, за да има повече наблюдения, така че данните, които имаме, са всичко, което някога ще получим, докато не забележим друг междузвезден обект.

„Следващият път, когато бъде открит междузвезден обект, ще бъдем по-добре подготвени с нещата, които искаме да знаем за него“, обещава Найт.

Може би следващия път ще можем със сигурност да изключим версията за извънземен кораб.

Справка: DOI: 10.1038 / s41550-019-0816-x, Nature Astronomy

Източник: 

Interstellar object 'Oumuamua almost definitely not aliens, we think, New Scientist

Astronomers Have Analysed Claims 'Oumuamua's an Alien Ship, And It's Not Looking Good, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !