29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Млякото издоено от крави през нощта може да се използва срещу безсъние

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 декември 2015 в 09:00 45970
Снимка: Kai Schreiber

Ако заспивате трудно, трябва да знаете, че съвсем не сте единствените - според Sleep Health Foundation всеки трети човек страда от някаква форма на безсъние. Но учени от Южна Кореа може би са открили най-неочаквания медикамент, който да помага на хората да се пренесат в страната на сънищата: млякото, събрано от крави през нощта.

Точно така - обикновено мляко, но събрано по различно време. Учените от Sahmyook University в Сеул установили, че техните лабораторни мишки били по-слабо активни от нормалното, след като им се даде доза "нощно мляко". Смята се, че този ефект може да се дължи на високите нива на триптофан и мелатонин в течността - и двете съединения доказано подпомагат съня и понижават нивото на безпокойство, когато се приемат като добавки.

Учените открили, че мишките хранени с нощно мляко били по-сънени, заспивали по-бързо и били по-склонни да изучават отворени пространства, което е признак на понижен стрес. Ефектите са сравними с доза диезепам (успокоително от групата на бензодиезепините), медикамент, който и в момента се използва често за справяне с безпокойството.

Засега, ефектите от нощното мляко върху хора не са били тествани, но много хора от край време имат навика да приемат чаша мляко преди лягане. Преминаването на мляко събрано през нощта може да осигури още по-висока ефективност на този метод. Мелатонинът помага за регулацията на биоритмите при всички животни. Поради това се установяват по-високи нива на мелатонин в тялото на кравите през нощта и това може да се отразява на състава на млякото им. 

Всъщност, идеята не е напълно нова. Още през 2010 г. в Guardian са докладвали, че в Германия нощното мляко се е продавало като сънотворно - отново се е смятало, че високите нива на мелатонин са отговорни за тези ефекти. Но имало известен проблем да се поддържат кравите будни и достатъчно спокойни, за да се добият необходимите количества мляко. 

Някои експерти са скептични по отношение на теорията за нощното мляко, но неврологът Карл Базил (Carl Bazil) от Columbia University е заявил пред The Guardian, че изследването е осъществено по "доста отговорен начин". Базил твърди, че вярва, че нощното мляко може да е полезно по-скоро като плацебо, вместо като нещо което директно да повлиява характеристиките на съня, но той признава, че то може да е полезно и като лечение: "Това никак не е лошо. Много по-добре е отколкото всички да взимат Ambien."

Всички са единодушни обаче върху нуждата от допълнителни изследвания - особено такива с хора - които да покажат дали нощното мляко може да е по-полезно от обикновеното за тези, които страдат от безсъние. Едно нещо е сигурно - никой не може да ни обвини, че мислим за сън сега. Всички трябва да се наспим, колкото можем преди настъпващите празници до края на годината.

Докладът на южнокорейските учени е публикуван в Journal of Medicinal Food.

Източник: Science Allert


Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.