08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Млякото на закуска намалява кръвната захар през целия ден

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 август 2018 в 00:01 60560
Снимка: Pixabay

Една промяна в обичайната закуска може да се окаже много полезна за контрола на диабет тип 2, според ново проучване, публикувано в Journal of Dairy Science.

Екип учени от Университета на Гуелф и Университета в Торонто изследват ефекта от консумирането на мляко с високо съдържание на протеини на закуска върху нивата на кръвната захар и ситостта след закуска и след второто хранене. Консумацията на мляко със зърнени закуски намалява концентрацията на кръвна глюкоза след хранене в сравнение с водата и високата концентрация на млечни протеини намалява концентрацията на глюкоза след хранене в сравнение с нормалната концентрация на млечни протеини. Високопротеиновата терапия намалява също и апетита след второто хранене в сравнение с ниско-протеиновия ѝ еквивалент, съобщава ScienceDaily.

"Метаболитните заболявания са проблем от глобален мащаб, като диабетът тип 2 и затлъстяването са сред най-големите тревоги за човешкото здраве", коментира д-р Дъглас Гоф (Douglas Goff), ръководител на екипа. "Затова се налага да се разработят диетични стратегии за намаляване и контрол на риска от затлъстяване и диабет, за да се даде възможност на хората да подобрят личното си здраве."

В това рандомизирано, контролирано, двойно сляпо проучване екипът изследва ефекта от повишаването на концентрацията на протеини и увеличението на пропорцията на суроватъчния протеин в мляко, консумирано с високовъглехидратна закуска на зърнена основа, върху кръвната глюкоза, чувството за ситост и употребата на храна по-късно през деня. Храносмилането на суроватката и казеиновите протеини, присъстващи в млякото, освобождава стомашните хормони, които забавят храносмилането, увеличават чувството за ситост. Храносмилането на суроватъчните протеини постига този ефект по-бързо, докато казеиновите протеини осигуряват по-дълготраен ефект.

Въпреки че регистрираната разлика в консумацията на храна на обяд при повишен суроватъчен протеин на закуска не е голяма, екипът открива, че млякото, консумирано с високо въглехидратна закуска, намалява кръвната захар дори следобед, а високопротеиновото мляко има още по-голям ефект. Млякото с повишена пропорция на суроватъчен протеин показа умерен ефект върху кръвната глюкоза преди обяд, постигайки по-голямо понижение от това на обикновеното мляко.

 "Това изследване потвърждава значението на млякото за закуска, за да подпомогне по-бавното храносмилане на въглехидратите и да спомогне за поддържането на по-ниски нива на кръвната захар. Специалистите по хранене винаги подчертават значението на здравословната закуска и това проучване следва да насърчи потребителите да включват по-често мляко”, отбелязва д-р Гоф.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.