Могат ли да се сравняват коронавирусните и противогрипните ваксини?

Ваня Милева Последна промяна на 14 декември 2020 в 00:08 5501 0

Кредит: bullandbearmcgill.com

В момента из социални медии се споделят мнения, които подкопават доверието във ваксинациите срещу COVID-19, като поставят под съмнение възможността да се направи 95% ефективна коронавирусна ваксина за 10 месеца, когато грипната ваксина се работи от 70 години и все още е само 40% ефективна.

Двете ваксини обаче са различни и не могат да бъдат сравнявани директно.

Първо, ваксините са насочени към множество различни вируси, въпреки че грипът и COVID-19 споделят някои общи симптоми, те се причиняват от различни вируси. Второ, грипната ваксина трябва да се бори с няколко грипни вируса, които мутират, докато COVID-19 ваксината е насочена само към един вирус. Трето, целият свят се обедини в безпрецедентни съвместни усилия за разработка на ваксина срещу COVID-19.

Сравнение на COVID-19 и грипа

COVID-19 и грипът са заразни респираторни заболявания и имат някои съвпадащи симптоми, но са причинени от различни вируси.

И двете болести имат симптоми като кашлица, треска и умора. Въпреки това, COVID-19 може също да причини промени в усещането за вкус и мирис и изглежда причинява по-сериозни увреждания при някои хора.

Грипът се причинява от четири вида грипни вируси, типове A, B, C и D. Вирусите на грип A и B като H1N1 и H3N2 причиняват сезонни епидемии на болестта. COVID-19 е ново заболяване, причинено от нов коронавирус SARS-CoV-2, който не е наблюдаван досега при хората.

Ефективност на ваксината

През един сезон обикновено циркулират множество грипни вируси. Като такава, сезонната грипна ваксина предпазва от три или четири различни грипни вируса. Обикновено тя е насочена срещу вирусите на грип А (H1N1, H3N2, H5N1) и два вируса на грип В.

От кои грипни вируси предпазват ваксините се решава чрез изследвания и наблюдение, които прогнозират кои вероятно ще бъдат най-често срещаните щамове през предстоящия сезон. Както обясняват специалистите от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC - Centers for Disease Control and Prevention), грипните вируси непрекъснато се променят, така че не е възможно да се предскажат със сигурност. А тази задача става още по-трудна, защото експертите трябва да изберат кои вируси да включат във ваксината много месеци преди ваксината да бъде произведена и доставена навреме.

CDC отбелязва, че макар ефективността на грипната ваксина да варира, проучванията показват, че тя намалява риска от грип с 40% до 60%. Ефективността зависи от възрастта и здравословния статус на получателя на ваксината и степента на съвпадение между ваксината и разпространения грипен щам. Когато един или повече от циркулиращите вируси се различават от ваксиналните вируси, ефективността на ваксината намалява.

Ваксината COVID-19 е насочена към SARS-CoV-2. Първоначалните изследвания показват, че има поне шест щама на SARS-CoV-2, но че мутацията е ниска и вирусът показва малка вариабилност, което улеснява разработването на ваксината.

Окончателните данни от изпитванията на ваксината показват, че ваксината COVID-19, произведена от Pfizer Inc и немския партньор BioNTech SE, е 95% ефективна, без сериозни странични ефекти. Пълните резултати от проучване на късен етап показват, че коронавирусната ваксина на Moderna Inc е била 94,1% ефективна, без сериозни опасения за безопасността.

Британската AstraZeneca обяви средна степен на ефикасност от 70% за своята ваксина и до 90% за подгрупа от участници в проучването, получили първо половин доза, последвана от пълна доза. Нейните резултати са първите сред другите ваксини срещу COVID-19, публикувани в научно списание. 

Към 2 декември 51 ваксини срещу COVID-19 са били във фаза на клинична оценка, според данните на Световната здравна организация (СЗО), а към 24 ноември пет (включително трите по-горе) са били във фаза 3 на мащабни клинични изпитвания.

В изследването на Pfizer участват над 43 000 души, от тях 170 души са се заразили с COVID-19, но 162 от тях са получили плацебо. В процеса на Moderna са включени повече от 30 000 души - 196 доброволци са се заразили с COVID-19, но от тях 185 са получили плацебо.

Времето за разработка на ваксината

Ваксините трябва да преминат през няколко етапа, преди да бъдат одобрени.

Учените са успели да разработят ефективна ваксина срещу сезонен грип, но тя трябва да се подновява всяка година. Това е така, защото имунната защита на организма, получена от ваксинацията, намалява с течение на времето и грипните вируси постоянно мутират, така че са необходими нови ваксини ежегодно, за да съответстват на новите щамове. Така че не е правилно да се твърди, че учените работят върху една и съща грипна ваксина в продължение на 70 години.

Всъщност ваксина срещу един грипен щам може да бъде направена за по-кратко време, отколкото е необходимо за разработването на ваксината срещу COVID-19, тъй като производителите на грипни ваксини могат да използват един и същ процес, както за миналогодишния сезонен грип. Коронавирусът, към който е насочена ваксината, е нов и човешките коронавируси все още нямат лицензирани ваксини или процеси, които да се надграждат. Учените са успели да се възползват от данните, събрани от разработването на животински коронавирусни ваксини и от ранните изследвания на ваксините за тежък остър респираторен синдром (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS), които са причинени от коронавируси, тясно свързани с ТОРС-CoV-2.

Това обаче не забави прогреса, благодарение на положените огромни глобални усилия и обединяване на ресурси, за да се ускори разработването и производството на ваксината срещу COVID-19.

Както обяснява СЗО, в случая на COVID-19 безпрецедентните финансови инвестиции и научно сътрудничество направиха възможно някои стъпки в научните изследвания и развитието да се случват „успоредно“. Например от Световната здравна организация съобщават, че някои клинични изпитвания оценяват множество ваксини едновременно. СЗО посочва, че клиничните стандарти и стандартите за безопасност се поддържат въпреки ускорената работа.

В заключение - няма повод за сравнение. Грипната ваксина е по-малко ефективна и трябва да се преработва всяка година, тъй като ваксината е насочена към множество грипни вируси, които постоянно мутират, докато ваксината COVID-19 е насочена към един коронавирус, макар и нов. Положени са и глобални усилия за по-бърза разработка на ваксините срещу COVID-19.

ИзточникFact check: COVID-19 and influenza vaccines too different to be directly compared, Reuters Fact Check.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !