Могат ли гъбите да „говорят“ помежду си?

Ваня Милева Последна промяна на 11 април 2022 в 00:01 10806 0

Група Hypholoma fasciculare, растящи върху парче мъртва дървесина, Розенщайн, Германия. Кредит: Wikimedia Commons

Гъбите, обитаващи гниещите остатъци в горките, могат да изпращат едни на други електрически сигнали, образуващи словоподобни групи, според компютърен учен, но дали това представлява нещо подобно на език, не е ясно.

Дали гъбите чатят постоянно помежду си? Може би е така.

Анализ на базираните на електрически сигнали „езици“ на гъбите, които използват за комуникация, докладван на наскоро в Royal Society Open Science, установява, че моделите (патерните) в тези сигнали са поразително подобни на човешката реч. 

Гъбите изпращат електрически сигнали едни към други чрез хифите си - дълги нишки, които тези организми използват, за да нарастват и изследват околността.

The Guardian съобщава, че предишни изследвания показват, че броят на електрическите импулси, пътуващи през хифите, понякога оприличавани на неврони, се увеличава, когато гъбите се сблъскат с нови източници на храна и това предполага, че е възможно гъбите да използват този „език“, за да се информират взаимно за нови източници на храна или за наранявания. 

В новото проучване Адам Адамацки (Adam Adamatsky), компютърен учен от Неконвенционалната компютърна лаборатория в Университета на Западна Англия, се фокусира върху четири вида гъби: зимна припънка (Flammulina velutipes), ветрилка (Schizophyllum commune), китайски кордицепс (Ophiocordyceps sinensis) и т.нар "призрачни" гъби - Omphalotus nidiformis, вид гъби, известни със своята луминесцентност.

Ученият поставя малки електроди в субстрати, колонизирани от хифите на гъбите, и записва тяхната електрическа активност.

Ветрилка (Schizophyllum commune). Кредит: Pixabay

Данните показват, че електрическите сигнали често се появяват на групи (клъстери), за които Адамацки казва, че приличат на човешки речник от до 50 думи.

„Ние демонстрирахме, че разпределението на дължините на думите на гъбите съвпада с тези на човешките езици“, пише Адамацки в статията. 

Ветрилките - гъби, които растат върху гниеща дървесина - изглежда имат най-сложните модели на реч, добавя авторът.

Адамацки коментира на Newsweek, че гъбите могат да използват тези сигнали, за да покажат присъствието си, подобно на вълчия вой. 

„Има и друг вариант - те да не казват нищо“, отбелязва той пред The ​​Guardian — т.е. сигналите може да са безсмислени странични продукти на физически процеси. Но след това се противопоставя на тази идея, „сигналите не изглеждат случайни“, добавя ученият.

Други учени са скептични, че тези сигнали са форма на език на гъбите.

Пулсиращи сигнали са били регистрирани и по-рано, докато гъбите транспортират хранителни вещества, което може да причини пиковете, наблюдавани в новото проучване.

„Тази нова статия открива ритмични модели в електрически сигнали, с подобна честота като хранителните импулси, които открихме“, разказва пред The ​​Guardian микологът от Университета в Ексетър Дан Бебър (Dan Bebber), съавтор на предишни проучвания на феномена. „Макар и интересно, интерпретацията като език изглежда донякъде прекалено ентусиазирана и ще изисква много повече изследвания и тестване на критични хипотези, преди да видим „Гъбен език“ в Google Translate.“

Справка: Language of fungi derived from their electrical spiking activity
Andrew Adamatzky
Royal Society Open Science; Published:06 April 2022 https://doi.org/10.1098/rsos.211926 

Източник: Can Mushrooms “Talk” to Each Other?, The Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !