06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Мозъкът ни побира над 1 000 000 гигабайта информация (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 януари 2016 в 17:00 226183

Според ново научно изследване, цитирано от световните медии, капацитетът на паметта ни може да се окаже 10 пъти по-голям, отколкото се смяташе досега.

Един петабайт (PB) е огромно количество информация, като размерът на всичката текстова информация в Интернет е малко над това.

Петабайт информация се равнява на 1024 терабайта (TB), а пък 1024 терабайта е равно на 1 024 000 гигабайта (GB).

Ако вземем един филм с високо качество, чийто размер е 2 GB, то човешката памет може да съхрани около 512 000 филма.

Учените изследвали работата на невроните на хипокампа, които при съвсем малка консумация на електрическа енергия демонстрирали много висока производителност.

"Това е истинска бомба в неврохирургията. Нашите изследвания за обема памет на човешкия мозък показват величина от 1 петабайт, колкото е цялата информация в Интернет-пространството", казва Тери Сейновски (Terry Sejnowski) от Института по биология Солк.

Изследванeто e показало, че синапсите - връзките между невроните - имат разлика в размера само от около 8%.

Откритието е много важно, тъй като означава, че съществуват 26 категории синапси, а не само няколко, както се считаше по-рано. Различните видове синапси значително увеличават "разрядността" на паметта и потенциалния обем на запомнената информация.

Новите открития могат да доведат до подобрения в компютрите, невронните мрежи и машинното обучение.


вак 24.01 2016 в 11:13 3
+ 3
- 0
ние си имаме квантов органичен компютър а се опитваме да създадем изкуствен такъв...както си имаме зжезда и се опитваме да създадем изкуствена....токамак :) рано или късно ще стане
George C. Boyadzhiev 23.01 2016 в 13:32 2
+ 4
- 0
MY COMMENT:

- Куп ненужна информация - за грош, капка информация - за злато! Ученето се гради върху съчетание между опита и умението да се комбинира бързо в динамично менящия се свят. Малко ум, но навреме - условие за успешен живот.
Опелът на ДП 23.01 2016 в 01:19 1
+ 6
- 5
За някои е така, за други като Боко Тиквата, Цецко полицайчето и Яне Мършата капацитетът е смехотворно ограничен.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.