Може да „видите“ най-близката до Земята черна дупка с просто око (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 07 май 2020 в 10:00 11190 0

Концепция на художника за системата HR 6819, с орбитите на две звезди, подчертани в синьо, а черна дупка в червено. Кредит: ESO / L. Calçada

В нашия звезден квартал има черна дупка. Астрономи са открили най-близката черна дупка само на 1000 светлинни години от Земята, достатъчно близо, за да видят звездите, които я обикалят, без телескоп.

Мариане Хайда (Marianne Heida) от Европейската южна обсерватория (European Southern Observatory) в Германия и нейните колеги забелязват тази черна дупка напълно случайно. Той е част от система, наречена HR 6819, която съдържа и две звезди. Екипът търси двойки звезди, от които едната се върти толкова бързо, че изтхвърля материал от екватора си, създавайки един вид пръстен от собствената си плазма.

Изследователите откриват HR 6819, която има една от този тип звезди плюс една нормална звезда, но изглежда, че нормалната звезда обикаля празно място от космоса веднъж на 40 дни. Това се оказа черна дупка поне четири пъти по-масивна от Слънцето, невидима, защото не поглъща активно никакъв материал.

„Трябва да има много такива черни дупки по-близо от тази, които все още не сме открили, но това е най-близката, която знаем“, разказва Хайда. „Въз основа на броя на звездите в Млечния път очакваме, че има около 100 милиона такива малки черни дупки и ние открихме близо 100 от тях.“

Ако черните дупки са разпределени равномерно в цялата галактика, най-близките трябва да са на разстояние само на 30 до 40 светлинни години, коментира тя.

Това е не само най-близката открита черна дупка, но и първата, която е забелязана в тройна система и една от много малкото забелязани неактивни черни дупки. Повечето черни дупки вероятно са практически невидими като тази, така че намирането на повече подобни може да ни помогне да разберем колко черни дупки има в нашата галактика.

Обзорна снимка на небесното пространство около HR 6819. Кредит: ESO/Digitized Sky Survey 2

За щастие тази черна дупка е достатъчно далеч, за да не се притесняваме от нея.

"Земята не е в опасност", отбелязва Хайда. „Като се има предвид, че има две звезди, които са много по-близо до нея от нас, и те не падат в дупката, така че и ние няма да паднем.“

Но ако искате да я проследите, системата може да се види на небето в южното полукълбо, в съзвездието Телескоп.

Положение на HR 6819 в съзвездието Телескоп. Кредит: ESO, IAU и Sky & Telescope

Справка: Astronomy & Astrophysics, DOI: 10.1051/0004-6361/202038020

Източник: You can 'see' the closest known black hole to Earth with the naked eye , NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !