Може ли да се умре от разбито сърце? Проучванията показват, че да

Йоанна Димитрова Последна промяна на 14 февруари 2017 в 15:59 15179 0

Кредит SMS Ki Duniya

Според Тод Фишър, син на актрисата Деби Рейнолдс, която почина на 84-годишна възраст, след като получи инсулт, майка му е починала от разбито сърце, разказва сайтът VOX.

След смъртта на дъщерята на Рейнолдс, Кари Фишър, от сърдечен удар било прекалено много за Деби. "Тя беше под голям стрес след загубата ù и е почти сигурно, че почина от мъка", споделя Тод. Въпреки че за последната година голямата актриса е получила 2 инфаркта и не е била в добро здравословно състояние, синът ù е убеден, че причината е именно разбито сърце.

Но възможно ли е някой да умре от разбито сърце?

Проучвания проследяват вероятността от смърт след загубата на любим човек. Изследвания на огромна бази данни за смъртността в Европа, са доказали, че смърт след загубата на близки е нещо често срещано.

Смъртта на съпруг, на брат или сестра, на дете и дори на поотраснало дете всички са свързани с по-висока смъртност при близките им.

Едно проучване установи, че при загубата на дете на възраст между 10 и 17 години се увеличава рискът от смърт при родителите през следващата година с 31 процента. При загубата на по-големи деца (в края на 30-те и 40-те години) смъртността е по-малка, макар че в дългосрочен план, опечалени родители почиват именно заради загубата на децата си.

Какво общо има между загубата на хора и смъртта от разбито сърце?

Чисто медицински няма нищо общо. Във всички тези изследвания е трудно да се каже дали съществуват фактори, които причиняват смъртта след загуба на любим или на дете или близък роднина. И в двете ситуации хората са могли да бъдат подложени на силен стрес или да страдат от генетични предразположения.

Но изследователите посочват още няколко конкретни причини.

Първо, стресът от загуба на някого е най-голям. При смърт на съпруг, брат, сестра или дете води до голяма загуба на подкрепа. Смъртта на дете предизвиква психологически шок, чувство, че естественият ред на живота е бил нарушен. Родителите не би трябвало да погребват децата им.

Има състояние, наречено "синдром на разбитото сърце", или такоцубо кардиомиопатия (takotsubo cardiomyopathy). При внезапен стрес, лявата камера на сърцето отслабва. "Точната причина не е известна, но експерти смятат, че нарастващите хормони на стреса буквално зашеметяват сърцето", обясняват от Харвард. Тогава се задействат промени в клетките на сърдечния мускул или на коронарните кръвоносни съдове (или и двете), които пречат на лявата камера да работи ефективно.

Има и психологически причини.

В дългосрочен план, различни физиологични промени, свързани със стреса, могат да повишат чувствителността към инфекциозни заболявания. Те влияят върху риска от разболяване от рак и могат да доведат до заболявания на сърдечно-съдовата система, показва проучване на смъртността след загуба на дете от 2003-та година. Стресът също може да промени поведението - увеличаване на тютюнопушенето и консумацията на алкохол, както и загуба на апетит.

Светлата страна на нещата: Отношенията ни с хората са от голямо значение за нашето здраве. Както да ни навредят, така те могат и да ни защитят.

Силата на нашите връзки с другите е свързана с изключително много положителни неща. Силата на социалните връзки е предуславя за устойчивостта на Алцхаймер и цялостното психично здраве. Проучванията показват, че хора със силни социални връзки са склонни да живеят по-дълго, отколкото други. Самотата може да ни убие.

Хората са социални същества. Цялата ни психология е изградена върху съжителството ни един с друг. Социалните ни взаимоотношения ръководят решенията ни да се присъединяваме към групи, да воюваме, да сме съпричастни, да се оженим и т.н. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !