24 януари 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА: Пътуването в космоса предизвиква развитието на херпеси

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 март 2019 в 12:56 21430
Снимка: Pixabay

Според нов доклад на НАСА, изследвания показват, че неактивните херпесни вируси се реактивират при повече от половината космонавти, които летят със совалки и на Международната космическа станция, феномен, който според космическата агенция може да донесе проблеми за мисии в открития космос, съобщават Futurism.

"По време на космически полет се наблюдава повишение на отделянето на хормони на стреса като кортизол и адреналин, които потискат имунната система", разказва авторът на изследването Сатиш Мехта (Satish Mehta) от космическия център Johnson. "Имайки това предвид, открихме, че имунните клетки на космонавтите, и особено тези, които по принцип елиминират вирусите, стават по-малко ефективни по време на космически полети и понякога до 60 дни след това."

В проучване, публикувано миналия месец в списание Frontiers in Microbiology, Мехта и колегите му откриват, че космонавтите отделят повече херпесни вируси в урината и слюнката си, отколкото преди и след полета. Те подозират, че виновен за това е стресът по време на космическия полет. 

"Астронавтите на НАСА биват изложени седмици и дори месеци на микрогравитация и космическа радиация, без да споменаваме екстремните ускорения при излитането и кацането," пояснява Мехта. "Тези физически предизвикателства са съчетани с по-познати източници на стрес като раздялата с близките и семейството, животът в затворено пространство и промяната в циклите сън-бодърстване."

За щастие, симптомите са относително редки. От 89 космонавти, изучавани в изследването, само шестима са получили херпес в космоса, според статията това е отношение от порядъка на 7%.

Отделянето на вируси обаче става по-сериозно при по-дълъг престой извън Земята, което кара учените да се притесняват дали този феномен няма да бъде изпитание за пътувания в открития космос.

"Докато само малка част от изследваните хора развиват симптоми, вирусната реактивация се повишава с продължителността на полета и може да притеснява сериозен риск за здравето при мисии до Марс и по-далече," предупреждават учените. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Бърни Сандърс в космоса
22 януари 2021 в 07:48
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.