НАСА обяви две нови мисии до Венера

Ваня Милева Последна промяна на 03 юни 2021 в 12:56 7008 0

Кредит NASA / JPL-Caltech

НАСА избра две нови мисии до Венера, най-близката планета до Земята, за да изследва атмосферата и геоложките характеристики на планетата. Мисиите имат за цел да разберат как Венера се е превърнала в подобен на ад свят, след като има толкова много други характеристики, подобни на нашите - и може би е бил първият обитаем свят в Слънчевата система.

Тези разследвания са окончателната селекция от четири концепции на мисията, избрани от НАСА през февруари 2020 г. като част от конкурса на агенцията Discovery 2019. Двете мисии са избрани въз основа на тяхната потенциална научна стойност и осъществимостта на техните планове. Екипите по проекта сега ще работят, за да финализират своите изисквания, проекти и планове за развитие.

Мисиите, на които е дадено финансиране от 500 млн. долара, трябва да стартират между 2028 и 2030 г.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън заяви, че мисиите ще предоставят "шанса да изследваме планета, на която не сме били повече от 30 години", а последната американска сонда на орбита около планетата е била там през 1990 г.

Избраните мисии са:

DAVINCI + (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging)

DAVINCI + ще измерва състава на атмосферата на Венера, за да разбере как се е формирала и еволюирала, както и ще определи дали планетата някога е имала океан. Мисията се състои от спускаем модул - сфера, която ще се потопи през плътната атмосфера на планетата, като прави прецизни измервания на благородните газове и други елементи, за да разбере защо атмосферата на Венера се е превърнала в похлупак със силен парников ефект в сравнение със земната.

Освен това DAVINCI + ще изпрати първите снимки с висока разделителна способност на уникалните геоложки характеристики на Венера, сравними с континентите на Земята, което предполага, че Венера има тектоника на плочите. Това ще бъде първата ръководена от САЩ мисия в атмосферата на Венера от 1978 г. насам, а резултатите от DAVINCI + могат да променят нашето разбиране за формирането на земни планети в нашата слънчева система и извън нея. Джеймс Гарвин (James Garvin) от Центъра за космически полети Годард в Грийнбелт, Мериленд, е главният изследовател, управляващ проекта.

VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy)

VERITAS ще картографира повърхността на Венера, за да определи геоложката история на планетата и да разбере защо тя е еволюирала толкова различно от Земята. В орбита около Венера с помощта на радар VERITAS ще нанесе надморска височина на почти цялата планета, за да създаде 3D реконструкции на топографията и да потвърди дали процеси като тектоника на плочите и вулканизъм все още са активни на Венера.

VERITAS също ще картографира инфрачервените емисии от повърхността на Венера, за да картографира какъв тип скали я покриват, което е до голяма степен неизвестно и ще определи дали активните вулкани изпускат водни пари в атмосферата. Главният изследовател на проекта е Сузане Смрекар (Suzanne Smrekar) от Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния. 

Венера е втората планета от Слънцето и най-горещата планета в Слънчевата система с повърхностна температура 500° С - достатъчно висока, за да разтопи олово.

"Изумително е колко малко знаем за Венера, но комбинираните резултати от тези мисии ще ни разкажат за планетата от облаците в небето през вулканите на повърхността й чак до самата й сърцевина", заявиТом Вагнер (Tom Wagner) от Планетарният научен отдел на НАСА.

Източник: NASA Selects 2 Missions to Study ‘Lost Habitable’ World of Venus, NASA

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !