08 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА показа снимка на марсохода Curiosity от орбита

Снимката е направена от високо чувствителната камера HiRise

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 юли 2019 в 00:00 29040
Снимката е направена от космоса от камерата HiRISE на борда на Mars Reconnaissance Orbiter.на 31 май 2019 г. На нея се вижда роувъра на НАСА Curiosity като синкаво петно. Кредит: NASA / JPL-Caltech

Космическият апарат Mars Reconnaissance Orbiter, който е на орбита около Марс от 2006 г. изпрати снимка на марсохода Curiosity, съобщава НАСА.

Марсианският спътник забеляза Curiosity, който се изкачва по склона на пет километровата планина Шарп, в центъра на кратера на Гейл. В тази област, наречена Woodland Bay (Горски залив), роувърът изследва слоевете глина, за да получи повече информация за геоложката история на Марс. Хребетът Вера Рубин Ридж (кръстен на астрофизика Вера Рубин) пресича сцената на север от роувъра, докато на североизток лежи тъмен пясък.

Изображението е направено на 31 май 2019 г. от камерата с висока разделителна способност (HiRISE) на борда на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА. Чувствителността на камерата, която тежи 65 килограма, е толкова висока, че апаратът може да улови сянката на праха и малките дюни на Марс.

На снимката Curiosity се вижда като синкаво петно. 

“Разгледайте внимателно вмъкнатото изображение и може да разберете какво е "главата" на Curiosity, позната технически като мачта за дистанционно наблюдение. В горния ляв ъгъл на роувъра се вижда като светло петно. Когато получихме това изображение, роувърът бе завъртян на 65 градуса обратно на часовниковата стрелка от север, което ще постави мачтата на точната позиция, за да произведе това светло петно.

Огледалните отражения от гладките повърхности се виждат като особено ярки петна на изображенията на HiRise. За да може фотоапаратът да види тези отражения върху роувъра, Слънцето и Mars Reconnaissance Orbiter трябва да са на правилните места. Това засилено цветно изображение на Curiosity показва три или четири различни светли петна, които вероятно са такива отражения”,  пише в прессъобщението на НАСА.

Снимката, която е потвърждение на мисията на Curiosity, се появи много навреме, защото в началото на тази седмица група уфолози за пореден път пуснаха слуха, че роувърът е на необитаемия остров Девън в канадския Арктически архипелаг, а не на Червената планета.

HiRise преди да се инсталира на Mars Reconnaissance Orbiter, 2005 г. Кредит: NASA


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.