НАСА проведе тест на ракетен двигател с 3D напечатани части

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 януари 2018 в 08:15 2904 0

Кредит NASA

НАСА съобщи за успешнoто завършване на решаващите огневи изпитания на ракетния двигател RS-25 с детайли, отпечатани на 3D принтер. През 2020 г. този двигател ще трябва да изпрати астронавти на Луната, а през 2030 г. - до Марс.

Двигателят бе включен за 365 секунди, според представители на космическата агенция и компанията Aerojet Rocketdyne, отговорна за производството на двигателя. За това време инженерите са успели да се оценят качеството на контролера на третия от четирите двигателя RS-25, които ще бъдат инсталирани на свръхтежката ракета носител Space Launch System (SLS), която ще изведе пилотиран космически кораб "Орион" по време на мисията EM-2, планирана за 2020 г.

Тестът също така направи възможно да се провери надеждността на отпечатания с 3D принтер "амортисьор", предназначен да намали вибрациите на двигателя по време на полет. Напечатаният елемент се изпитва два пъти и показва добри резултати. През следващата година, инженерите планират да добавят допълнителни 3D отпечатани части за двигателя RS-25 за намаляване на отпадъците и разходите, свързани с SLS. Компанията планира да намали разходите за производство на двигателя с 30%, използвайки 3D печат.

RS-25 се основават на главния двигател на совалката "Space Shuttle" на НАСА. Те преминават обновяване, по-специално тягата им ще се увеличи от 223 на 232 тона, а системата на контролерите ще намалее. Обновяването на двигателите ще доведе до известно опростяване благодарение на 3D моделирането и отпечатването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !