02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА ще включи научните прибори на "възкръсналия" сателит IMAGE

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 февруари 2018 в 00:00 49913
На снимката е сателитът IMAGE по време на изграждането си. Снимка: NASA

Сателитът IMAGE, с който бе установена комуникация отново след 12 години мълчание, "е в добра форма" и батериите са напълно заредени, съобщава НАСА.

Специалистите на агенцията в близко бъдеще ще се опитат да включат научни инструменти на борда на апарата.

Американският спътник IMAGE, предназначен за изучаване на земната магнитосфера, вършеше работата си в космоса от март 2000 година. Но на 18 декември 2005 г. връзката с апарата неочаквано прекъсна и многобройните опити за възстановяване й бяха неуспешни. Комисията за установяването на причините за аварията заключи, че спътникът е загубен поради неизправност в захранващия контролер, който доставя енергия на предавателя. Мисията официално прекратена.

Но в средата на януари 2018 г. канадски любител-астроном Скот Тили (Scott Tilley) съобщи, че е успял да получи стабилен радиосигнал от борда на апарата, а на 29 януари експерти на НАСА потвърдиха, че сигналът, получен от Тили наистина идва от IMAGE, защото в данните се съдържа идентификационният номер на устройството - 166.

Уловеният сигнал от сателита IMAGE. Снимка: Scott Tilley

Информацията за телеметрията от таблото на устройството показва, че батериите са напълно заредени и бордовият компютър изглежда работи нормално. Новите данни също така показаха, че основният бордови компютър "страна А" на борда сега е включен.

IMAGE, както повечето други космически апарати, на борда има два идентични бордови компютъра, които се наричат ​​"страна А" (A sides) и "страна В" (В sides). През ноември 2004 г. (по това време сателитът е все още напълно функциониращ) IMAGE неочаквано се рестартира, след което се захранва с енергия само "страна В" и от този момент нататък апаратът работи под контрола само на втория компютър. Сега обаче анализът на телеметрията показа, че в спътника работи отново "страна А" - причините за тази промяна и рестартирането са все още неясни.

На следващия етап учените ще се опитат да активират отново научните инструменти на сондата, но това ще отнеме известно време, тъй като първо трябва да се възстанови софтуера, който е вече на 12 години. НАСА вече създаде малък контролен център, който ще анализира състоянието на научните инструменти и ще разработи варианти за научна програма.

В световната практика има и други примери за успешно възстановяване на комуникациите и възобновяване на космическите мисии. По този начин космическият кораб "Хаябуса", изпратен до астероида Итокауа, след като успешно взе почвени проби, загуби връзката си със Земята. Комуникацията бе възстановена шест месеца по-късно, а спускаемата  капсула с почва бе доставена на Земята три години след първоначално обявения срок.


+ 2
- 1
Не съм ходил на кино от 30 години. Но пък достатъчно години работих в ИКИ. Илюминатора го беше спукал космически буклук.
Божо
Рейтинг : 12251
08.02 2018 в 13:15 2
+ 9
- 0
@Стефан - имаш предвид Салют-7. И нямаше метеорит, филмът не е документален, има много художествени моменти. Имаше проблем със захранването и наистина е била позамръзнала станцията. Но връзка с нея не е губена.
+ 12
- 3
Има. И съвсем дреболия - "Салют-6" космонавтите го ремонтираха и подкараха наново, изобщо след като го беше халосал метеорит, и се беше мотал разхерметизиран и замръзнал сума време.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.