На 1 август 1744 е роден Ламарк, създателят на думата "биология"

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 август 2022 в 00:00 14727 0

Кредит Wikimedia Commons

Надписът на паметника на Ламарк в Париж гласи: "На основателя на учението за еволюцията".

Френският учен Жан-Батист Пиер Антоан дьо Моне Ламарк е роден на 1 август 1744 г.  в Базантен льо Пети, Франция. Участва в Седемгодишната война с Прусия и получава офицерско звание.

Но неговото увлечение са природните науки. Започва с ботаниката и резултатът от работата му е тритомникът "Френската флора".

В третото ѝ издание Ламарк въвежда т.нар. аналитична система за класификация на растенията. Тази система е ключ или определител, принципът на който е да се съпоставят сходни черти и да се свързват ред противоположни признаци, водещи до имената на растенията. Тези дихотомни ключове се употребяват и в наше време. Книгата му носи слава, той се превръща в един от най-големите френски ботаници.

Жирафът бил любим пример на Ламарк за адаптация на животното към условията на околната среда.

После се обръща към зоологията и в книгата си "Философия на зоологията" за първи път прави опит да създаде цялостна теория на еволюцията на животните.

Неговата теория се основава на два принципа:

  • нарастващата сложност на организацията на живите същества е в резултат на собствената им вътрешна динамика на метаболизма;
  • диверсификацията или специализацията на живите същества в разнообразни видове е отражение на различните обстоятелства, които срещат в различни среди, към които те са принудени да се адаптират, а промените в поведението им или в техните органи е отговор на техните нужди.

Той излага в тази книга и трите етапа на антропогенеза (историческото развитие на човека от маймуноподобните му предци): изправената походка, намаляването на челюстите, развитието на представите и речта.

Накрая, за да не разстрои църковните отци, допълнил предпазливо: "Ето как може да изглежда произхода на човека, ако той не беше друг". Но това така или иначе не му помага. Умира сляп, беден и неизвестен.

Ламарк днес се счита за предшественик на Дарвин и е почитан като създател на биологичната терминология. Впрочем, думата "биология" е въведена от него.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !