04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 10 февруари 1961 е открита ВЕЦ на Ниагарския водопад

| На този ден 10 февруари 32060
Хидроелектрическа централа „Робърт Моузес“ на Ниагара. Снимка: Wikimedia Commons

През 1961 г. на 10 февруари официално е открит на Ниагарския водопад хидроелектрически проект, който е най-голямото по това време водноелектрическо съоръжение в западния свят.

Централата "Робърт Моузес" отвежда водата от река Ниагара над Ниагарския водопад и връща водата в долната част на реката близо до езерото Онтарио. Електроцентралата използва 13 генератора с инсталирана мощност 2 675 MW.

Късата река Ниагара, която въбира водните ресурси от почти целия водосборен басейн на Големите езера (с изключение на най-ниското, Онтарио),  пресича по пътя си Ниагарския водопад, падайки от височина над петдесет метра. Това позволява на граничните държави да построят водноелектрически централи от двете страни на водопада - от западната страна в Канада се намира Хидрокомплексът "Сър Адам Бек", а в САЩ е ВЕЦ "Робърт Моузес", наречена на човека, планирал вида на Ню Йорк.

Изглед към комплекса отгоре. На отсрещната (западна) страна на Ниагара е хидрокомплекса на "Сър Адам Бек". Кредит: Wikimedia Commons

Използването на хидроенергийния потенциал на Ниагара започва в края на 19 век. В същото време на 7 юни 1956 г. ВЕЦ Ниагара от източната страна е катастрофално повредена от свлачище. Две трети от машинното отделение са унищожени, загубени шест блока с обща мощност 240 MW, отломки от експлозиите на генератора достигат до канадската страна на дефилето. В резултат на това е решено да не се възстановява старото съоръжение, а да се изгради напълно нова централа.

Водовземането за ВЕЦ Робърт Моузес започва над водопада, след което се транспортира през два тунела, които минават под Ниагарския водопад. Тези конструкции са с дължина 6 км и могат да провеждат водно количество от 2270 м3/сек. Те преминават в открит канал с дължина 580 метра и дълбочина 50 метра, който завършва в буферен резервоар с дължина 1,2 км, ширина 0,15 км и дълбочина 31 метра. По време на строителството на комплекса е трябвало да се отстранят 11 милиона кубични метра скали.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.