26 ноември 2022
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

На 10 ноември отбелязваме Световният ден на науката

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 ноември 2020 в 09:33 18300

По инициатива на ЮНЕСКО от 2002 г. се отбелязва Световният ден на науката за мир и развитие.

Идеята за международен ден на науката е предложена през 1999 г. по време на Световната конференция по въпросите на науката под егидата на ЮНЕСКО. През 2001 г. празникът е одобрен и от тогава се чества ежегодно в повечето страни по света.

"Свързвайки по-тясно науката и обществото, Световният ден на науката за мир и развитие цели гражданите да са информирани за напредъка в науката. Също така подчертава ролята на учените за задълбочаване на познанията ни за нашата забележителна, крехка планета, която наричаме дом, и да направим обществата си по-устойчиви" - пише в сайта на Обединените нации относно празника.

Целите на Световния ден Наука за мир и развитие са:

 • Засилване на обществената осведоменост за ролята на науката за мирно и устойчиво общество;
 • Насърчаване на националната и международна солидарност за споделяне на науката между страните;
 • Поддържане на задължението за използването на науката в полза на обществото на национално и международно ниво;
 • Да се привлече вниманието към предизвикателствата, пред които е изправена науката и за подкрепа за научните начинание.

През 2020 г. Световният ден на науката за мир и устойчиво развитие е посветен на темата "Наука за и с обществото".

Тази година, в която светът се бори с глобалната пандемия от COVID-19, фокусът на Световния ден на науката е върху "Наука за и с обществото за справяне със световната пандемия".

В условията на тази безпрецедентна здравна криза ЮНЕСКО има задачата да пренесе науката по-близо до обществото и да подкрепи международните научни сътрудничества, които са от такова критично значение. От гледна точна на науката отговорът на ЮНЕСКО е изграден около три основни стълба: промоция на международните научни сътрудничества, осигуряване на достъп до питейна вода и подкрепа на екологичното възстановяване. 

За да отпразнува Световния ден на науката 20202, ЮНЕСКО организира онлайн кръгла маса на тема "Наука за и с обществото за справяне с COVID-19". Можете да се включите към дискусията с хаштаг #ScienceDay.

На Световния ден на науката ЮНЕСКО провежда церемония по връчване на наградата Калинга - тя се присъжда ежегодно на най-добрия популяризатор на науката. Предишни лауреати са били сър Джулиан Хъксли, Маргарет Мийд и сър Дейвид Атънбъро. 

Освен Световния ден на науката, на днешната дата отбелязваме и шестия рожден ден на Наука OFFNews. На този специален и за нас ден искаме да поздравим вас, нашите читатели, за подкрепата, която ни оказвате през годините. За критичното мислене, коментарите и идеите, които ни дават стимул да се развиваме, да ви представяме все повече важна и доказано обективна научна информация. Благодарим и на всички наши външни автори, сътрудници и колеги, които правят работата ни по-лесна и допринасят за развитието на критичното общество, към които всички се стремим.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.