На 10 ноември отбелязваме Световният ден на науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 ноември 2020 в 09:33 4168 0

По инициатива на ЮНЕСКО от 2002 г. се отбелязва Световният ден на науката за мир и развитие.

Идеята за международен ден на науката е предложена през 1999 г. по време на Световната конференция по въпросите на науката под егидата на ЮНЕСКО. През 2001 г. празникът е одобрен и от тогава се чества ежегодно в повечето страни по света.

"Свързвайки по-тясно науката и обществото, Световният ден на науката за мир и развитие цели гражданите да са информирани за напредъка в науката. Също така подчертава ролята на учените за задълбочаване на познанията ни за нашата забележителна, крехка планета, която наричаме дом, и да направим обществата си по-устойчиви" - пише в сайта на Обединените нации относно празника.

Целите на Световния ден Наука за мир и развитие са:

  • Засилване на обществената осведоменост за ролята на науката за мирно и устойчиво общество;
  • Насърчаване на националната и международна солидарност за споделяне на науката между страните;
  • Поддържане на задължението за използването на науката в полза на обществото на национално и международно ниво;
  • Да се привлече вниманието към предизвикателствата, пред които е изправена науката и за подкрепа за научните начинание.

През 2020 г. Световният ден на науката за мир и устойчиво развитие е посветен на темата "Наука за и с обществото".

Тази година, в която светът се бори с глобалната пандемия от COVID-19, фокусът на Световния ден на науката е върху "Наука за и с обществото за справяне със световната пандемия".

В условията на тази безпрецедентна здравна криза ЮНЕСКО има задачата да пренесе науката по-близо до обществото и да подкрепи международните научни сътрудничества, които са от такова критично значение. От гледна точна на науката отговорът на ЮНЕСКО е изграден около три основни стълба: промоция на международните научни сътрудничества, осигуряване на достъп до питейна вода и подкрепа на екологичното възстановяване. 

За да отпразнува Световния ден на науката 20202, ЮНЕСКО организира онлайн кръгла маса на тема "Наука за и с обществото за справяне с COVID-19". Можете да се включите към дискусията с хаштаг #ScienceDay.

На Световния ден на науката ЮНЕСКО провежда церемония по връчване на наградата Калинга - тя се присъжда ежегодно на най-добрия популяризатор на науката. Предишни лауреати са били сър Джулиан Хъксли, Маргарет Мийд и сър Дейвид Атънбъро. 

Освен Световния ден на науката, на днешната дата отбелязваме и шестия рожден ден на Наука OFFNews. На този специален и за нас ден искаме да поздравим вас, нашите читатели, за подкрепата, която ни оказвате през годините. За критичното мислене, коментарите и идеите, които ни дават стимул да се развиваме, да ви представяме все повече важна и доказано обективна научна информация. Благодарим и на всички наши външни автори, сътрудници и колеги, които правят работата ни по-лесна и допринасят за развитието на критичното общество, към които всички се стремим.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !