На 16 юни 1963 г. излетя в космоса първата жена космонавт Валентина Терешкова

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 юни 2022 в 00:00 14916 0

Бившата тъкачка от Ярослав стигна там, където преди нея бяха само мишки, кучета и мъже.

За правото да полети на „Восток-6” тя се състезава с още три момичета от отряда на космонавтите. Казват, че е избрана, защото била най-красива сред конкурентките си.

Терешкова прекарва почти три дни в орбита и се връща световно известна, а британският вестник Daily Express ѝ дава титлата "Мис Вселена".

Полетът на Терешкова не минава гладко. Наскоро първата жена космонавт разкри тайната, за която досега се пазеше мълчание от уважение към главния конструктор Корольов. Поради грешка в програмата орбитата на космическия кораб не намалява, а се увеличава, така че Терешкова е рискувала да потъне в дълбокия космос. Но Валентина се справя - ръчно с указания от Центъра за управление на мисията тя препрограмира апаратурата и благополучно се завръща на родна Земя.

Сега Валентина Терешкова освен Герой на Съветския съюз и генерал-майор от авиацията в отставка, е и професор и обществен деец.

На нейно име е наречен кратер на Луната, а малка планета под номер 1671 носи името "Чайка" - нейната позивна по време на полета. През 2000 г. Международната асоциация "Жени на годината" ѝ присъжда титлата "Жена на века" - "За ненадминати постижения в равноправието на половете".

Сега обаче е депутат в Държавната дума на Русия от партията Путин "Единна Русия". Терешкова е член на междуфракционната депутатска група за защита на християнските ценности. В това си качество тя подкрепя внасянето на поправки в руската конституция, според които „Православието е основата на националната и културна идентичност на Русия“. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !