На 17 юли 1846 г. е роден етнографът Николай Миклухо-Маклай

Ваня Милева Последна промяна на 17 юли 2022 в 00:00 7982 0

Миклухо-Маклай с млад папуас.

Кредит Wikimedia Commons

Миклухо-Маклай с млад папуас.

„Вие пръв несъмнено доказахте от опит, че човекът е човек навсякъде, тоест добро и общително същество“. 

Тези редове адресира Лев Толстой до Николай Николаевич Миклухо-Маклай, руски етнограф, антрополог и пътешественик. Авторът на 160 научни труда, гражданин на света според ЮНЕСКО, с такъв принос в етнографията, че рожденият му ден е професионален празник за етнографите.

Николай Миклухо-Маклай е роден в Новгородска губерния, където по това време баща му, пътен инженер, строи железопътната линия Санкт Петербург - Москва. По-късно в семейството му се шегува, че страстта на Миклухо-Маклай към пътешествията е предопределена - роден е на път.

Следването му в Санкт Петербургския университет е прекъснато заради участие в студентски протести и му е забранено да учи във всички руски университети. Заминава за Германия, учи в Хайделберг, Лайпциг, Йена. Негов ръководител е професор Ернст Хекел, с който изучават сравнителна анатомия на животните.

Ернст Хекел (вляво) със своя помощник Миклоухо-Маклай на Канарските острови. Декември 1866 г. Кредит: Wikimedia Commons

Оттам тръгва на първите си експедиции - до Канарските острови, до Мароко, до крайбрежието на Червено море. И се завръща в Русия. Но не за дълго.

Карта на пътешествията на Миклухо-Маклай. Кредит: Wikimedia Commons

Миклухо-Маклай постепенно излиза от тясната си специалност анатомия и започва да се вълнува и от други области на естествознанието – антропология, етнография, география. Достига до извода за влиянието на природната и социалната среда за формирането на културни и антропологични признаци у народите в различните части на света.

„Моята цел бе да мисля и да се опитам да разбера това, което ни обкръжава. Море с коралови рифове от една страна, гора с тропическа растителност от друга - и двете са пълни с живот и разнообразие. Бях доволен, че постигнах до тази цел“.

Да, той постигна до целта си - изучава коренното население на Югоизточна Азия, Австралия и Океания, доказва видовото единство и родство на човешките раси, тоест, че и те са хора като нас.

По-късно брега в Нова Гвинея, на който с голямо търпение Маклай спечелва любовта и доверието на папуасите, е наречен на негово име. 

И сега, на брега Маклай в Нова Гвинея, се срещат папуаси на име Маклай.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !