На 18 август 1868 е открит елементът хелий

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 август 2022 в 00:00 12898 0

На този ден през 1868 година френският астроном Пиер Жул Сезар Жансен по време на пълно слънчево затъмнение в Индия за първи път изследва външната обвивка на Слънцето.

Спектралният анализ на протуберанс показва жълта линия, която не принадлежи на нито един от известните дотогава елементи.

След още два месеца без слънчево затъмнение тази линия е открита от английския астроном Джоуеф Норман Локиер.

Той предлага името на новия елемент - хелий (Helium - He) - в чест на Слънцето. Скоро след това е открит и на Земята - през 1895 година.

Употреба

Въпреки че балоните са може би най-известната употреба на хелий, те са незначителна част от цялото му приложение.

Хелият се използва за много цели, които изискват някои от уникалните му свойства, като ниска точка на кипене, ниска плътност, ниска разтворимост, висока топлопроводимост или инертност.

От световното общо производство на хелий през 2014 г. от около 32 милиона кг (180 милиона кубически метра) хелий годишно, най-голямата употреба (около 32% от общото количество през 2014 г.) е в криогенни приложения, повечето от които включват охлаждане на свръхпроводящи магнити в медицински MRI скенери и NMR спектрометри.

Други основни приложения са системи за херметизиране и прочистване, заваряване, поддържане на контролирана атмосфера и откриване на течове.

Вдишване на хелий

Неутралният хелий при стандартни условия е нетоксичен, не играе биологична роля и се намира в следи от човешката кръв.

Ефектът на хелия върху човешкия глас

Скоростта на звука в хелия е почти три пъти по-голяма от скоростта на звука във въздуха. Тъй като естествената резонансна честота на пълна с газ кухина е пропорционална на скоростта на звука в газа, когато се вдишва хелий, възниква съответно увеличение на резонансните честоти на речевия тракт, който е усилвателят на гласовия звук.

Това увеличение на резонансната честота на усилвателя (гласовия тракт) дава повишено усилване на високочестотните компоненти на звуковата вълна, произведена от директната вибрация на гласните гънки, в сравнение със случая, когато гласовата кутия е пълна с въздух.

Когато човек говори след вдишване на газ хелий, мускулите, които контролират гласовата кутия, все още се движат по същия начин, както когато гласовата кутия е пълна с въздух, следователно основната честота (понякога наричана височина), произведена от директна вибрация на гласните гънки, не се променя. Усилването на високата честота обаче причинява промяна в тембъра на усиления звук, което води до звучно, подобно на патица вокално изпълнение. Обратният ефект, понижаване на резонансните честоти, може да се получи чрез вдишване на плътен газ като серен хексафлуорид или ксенон .

Опасности

Вдишването на хелий може да бъде опасно, ако се прекалява, тъй като хелият е просто измества кислорода, необходим за нормалното дишане. Смъртните случаи са редки, но има регистрирани след вдишване на цялото съдържание на парти балон. Вдишването на хелий директно от цилиндри под налягане или дори от клапани за пълнене на балони е изключително опасно, тъй като високият дебит и налягане могат да доведат до фатално разкъсване на белодробна тъкан.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !