18 юни 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 4 декември 1930 г. Волфганг Паули предсказва съществуването на неутрино

| На този ден 04 декември 229611

На днешния ден, но през 1930 година, австрийският физик Волфганг Паули теоретично предсказва съществуването на неутриното.

Роденият на 25 април 1900 г. създател на квантовата механика изпратил писмо на групата "радиоактивни" (по негови думи) приятели-физици в германския град Тюбинген.

"Радиоактивните" оценили неговия каламбур, тъй като се били събрали в този южен град заради Международната конференция по въпросите за радиоактивността. Учените не се учудили на писмото от Паули - той рядко публикувал свои работи, затова пък често пишел писма, в които споделял своите открития с приятелите си физици.

Това писмо не било изключение. В него професорът от Висшето техническо училище в Цюрих споделил нова хипотеза. В отчаян, по негови думи, опит да спаси Закона за съхранение на енергията, Паули предположил, че в ядрата съществува неизвестна електрически неутрална частица.

"Днес аз сторих нещо ужасно, - споделил Паули със свой приятел, астрономът Валтер Бааде. Един физик-теоретик никога не трябва да го прави. Аз предположих нещо, което никога не би могло да бъде проверено експериментално", добавил той.

Все пак през 1956 година неговата хипотеза се превръща в предсказание, когато експериментално е потвърдено съществуването на неутрино.

Бета-распад на тритий на хелий-3, електрон и антинеутрино. Схема: nist.gov

През 2015 г. Нобеловата награда за физика за бе присъдена на Артър Б. Макдоналд (Arthur B. McDonald), Канада и Такааки Каджита (Takaaki Kajita), Япония "за откриването на осцилациите на неутриното, които показват, че неутриното има маса".

Неутриното са най-многобройните частици материя във Вселената, толкова, колкото са фотоните. Те идват от различни източници - космическите лъчи, звездите, свръхновите, центърът на Земята, атомните електроцентрали и дори от ядрените процеси в собственото ни тяло. Във всяка реакции в недрата на Слънцето и другите звезди се образуват неутрино (слънчеви неутрино), а също и в горните слоеве на атмосферата на Земята при разпада на пионите и каоните под влиянието на космическата радиация (атмосферни неутрино).


поп Дръвчо 04.12 2015 в 23:23 1
+ 5
- 11
... и ако се беше оказало и по-бързо от светлината...

Ама няма дедо мраз.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.