01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На чаша кафе с Фридлиб Рунде

Днес се навършват 228 години от рождението на откривателя на кофеина

| На този ден 08 февруари 85480

На днешната дата, 8 февруари 1794 г., е роден немският химик Фридлиб Фердинанд Рунде (Friedlieb Ferdinand Runge), откривател на структурата на кофеина. 

Въпреки, че този откривател е изгубил славата си в последните години от живота си, както донякъде и в наши дни, Фридлиб Рунде е направил редица ценни за химията открития, между които и кофеинът. За тях във Forbes, разказва Киона Смит (Kiona N. Smith). 

Един ден, през младежките си години, докато извършвал своите опити, Рунде случайно впръскал в окото си екстракт от растението беладона (Atropa belladonna). В резултат зениците му се разширили, ефект, познат още от Ренесанса, когато италианските дами използвали екстрактът като очни капки, за да изглеждат очите им по-големи и привлекателни, често с риск от увреждане на зрението им. Едва десетилетия по-късно бил обяснен механизмът на действие на растението, чиито съставки блокират нервните рецептори в окото, отговорни за свиването на ириса. Но въпреки липсата на обяснение, опитът на Рунде предизвикал интерес и той бил поканен в Университета в Йена да направи демонстрация върху котка. 

Сред публиката на представянето му бил и известният писател и поет Йохан Волфганг фон Гьоте, който също притежавал интерес към науката. Като благодарност за направената демонстрация, Гьоте подарил на младия учен торбичка кафени зърна, които по това време били рядкост в Европа. Този подарък имал и условие - Рунде трябвало да изучи химията на стимулиращата напитка. Така не след дълго, откривателят изолирал съединението, придаващо на кафето специфичната му сила - кофеинът.  

Научната дейност на Рунде не се изчерпва само с това, тъй като в по-късните години на кариерата си той прави и други значими открития като синтетичното синьо багрило, наречено анилиново синьо и метод на екстракция на захар от сок на цвекло. Негов принос в науката е и методът на разделяне на смеси на съставните им вещества, наречен хартиена хроматография, широко използван и днес. Той е и един от първите химици, изолирали веществото хинин, използвано с течение на десетилетия за превенция и лечение на малария. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.