22 октомври 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На чаша кафе с Фридлиб Рунде

На днешния ден Гугъл чества 225 години от рождението на откривателя на кофеина

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 февруари 2019 в 15:0632470

За днешния петъчен ден Гугъл избира със своето лого Doodle да разкаже историята на немския химик Фридлиб Фердинанд Рунде (Friedlieb Ferdinand Runge), откривател на структурата на кофеина. 

Въпреки, че този откривател е изгубил славата си в последните години от живота си, както донякъде и в наши дни, Фридлиб Рунде е направил редица ценни за химията открития, между които и кофеинът. За тях в днешното издание на Forbes, разказва Киона Смит (Kiona N. Smith). 

Един ден, през младежките си години, докато извършвал своите опити, Рунде случайно впръскал в окото си екстракт от растението беладона (Atropa belladonna). В резултат зениците му се разширили, ефект, познат още от Ренесанса, когато италианските дами използвали екстрактът като очни капки, за да изглеждат очите им по-големи и привлекателни, често с риск от увреждане на зрението им. Едва десетилетия по-късно бил обяснен механизмът на действие на растението, чиито съставки блокират нервните рецептори в окото, отговорни за свиването на ириса. Но въпреки липсата на обяснение, опитът на Рунде предизвикал интерес и той бил поканен в Университета в Йена да направи демонстрация върху котка. 

Сред публиката на представянето му бил и известният писател и поет Йохан Волфганг фон Гьоте, който също притежавал интерес към науката. Като благодарност за направената демонстрация, Гьоте подарил на младия учен торбичка кафени зърна, които по това време били рядкост в Европа. Този подарък имал и условие - Рунде трябвало да изучи химията на стимулиращата напитка. Така не след дълго, откривателят изолирал съединението, придаващо на кафето специфичната му сила - кофеинът.  

Научната дейност на Рунде не се изчерпва само с това, тъй като в по-късните години на кариерата си той прави и други значими открития като синтетичното синьо багрило, наречено анилиново синьо и метод на екстракция на захар от сок на цвекло. Негов принос в науката е и методът на разделяне на смеси на съставните им вещества, наречен хартиена хроматография, широко използван и днес. Той е и един от първите химици, изолирали веществото хинин, използвано с течение на десетилетия за превенция и лечение на малария. 


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.