Над 9000 дървесни вида все още чакат да бъдат открити, преди да изчезнат

Повече от 73 000 вида дървета растат на повърхността на Земята, включително 9 200 вида, които тепърва ще бъдат открити според най-подробното изследване досега.

Ваня Милева Последна промяна на 02 февруари 2022 в 00:01 3657 0

Дъждовните гори са дом на най-редките дървесни видове в света, както и съдържат най-много видове, които чакат да бъдат открити от учените. Кредит: Pixabay.

Колко дървесни вида съществуват на Земята? Международната група изследователи, използвайки обширна глобална база данни от наземни източници, изчислява, че са известни 64 100 вида дървета, но статистически трябва да има много повече.

Отчитайки в Proceedings of the National Academy of Sciences , изследователите смятат, че все още не са открити 9200 вида, което би довело общия брой на видовете до 73 300. Изчисляването на тази констатация далеч не беше лесно. 150-те учени трябваше да идентифицират почти 40 милиона дървета, за да създадат тази изчерпателна база данни.

Може да се изненадате да научите, че на Земята растат около 73 000 различни вида дървета според оценки от най-задълбочения анализ по този въпрос досега, станал възможен благодарение на 150 учени от цял свят и най-големите бази данни за горите. Изследователите смятат, че близо 9200 вида все още не са открити, което прави глобалната оценка с около 14% по-висока от настоящия брой известни дървесни видове.

Много от тези дървесни видове вероятно са редки и изключително локализирани в специфични екосистеми, което ги прави уязвими. Някои може да изчезнат завинаги, преди учените да получат шанса да ги идентифицират и опишат. Точно затова това последно проучване е толкова важно - то предоставя инструментите за идентифициране на редки и застрашени видове, които изискват незабавни действия за предотвратяване на изчезването им, както и картографиране на най-вероятните места, където могат да бъдат открити нови видове.

„Обширните познания за богатството и разнообразието на дърветата са от ключово значение за запазването на стабилността и функционалността на екосистемите“, казва в изявление водещият автор професор Роберто Кацола Гати (Roberto Cazzolla Gatti) от Университета в Болоня. „До днес нашите данни за обширни райони на планетата бяха много ограничени и се основаваха на полеви наблюдения и списъци на видове, покриващи различни области. Тези ограничения бяха пагубни за глобалната перспектива по въпроса”.    

Оценки за богатството на дървесни видове на ниво биом. Картата показва броя на дървесните видове, оценен (S) в земните биоми на всеки континент като цветен градиент от ниско наситено (жълто) до високо наситено (червено). Кредит: Roberto Cazzolla Gatti et al.

За своето проучване екипът комбинира два големи глобални набора от данни - единият от Глобалната инициатива за биоразнообразие в горите (Global Forest Biodiversity Initiative), а другият от TREECHANGE - за да установят изобилието и разпространението на дърветата в 90 държави. Събирането на тези данни продължава много години, като често изследователите са извършвали полеви наблюдения, при които събират проби, измерват дърветата и преброяват всяко отделно дърво в гората.

„Като се има предвид нашия огромен набор от данни (повече от 40 милиона дървета, 64 000 вида в нашата извадка, 9 300 мрежови клетки по целия свят) имаме достатъчно данни, за да отговорим на много въпроси, на които не можеше да се отговори по-рано“, заявява професор Питър Райх (Peter B. Reich), горски еколог от от Университета на Минесота.

„Еколозите-статистици разбират, че има много информация, скрита в броя на видовете, които се появяват само веднъж, два или три пъти в голяма извадка, като тази, която събрахме. Ако сред милион отделни дървета откриваме 800 вида, но всички те се появяват поне 17 пъти (току-що измислих тези числа като илюстрация), е малко вероятно да има много допълнителни видове (защото най-редките в нашата извадкавече се срещат доста пъти). Обратно, колкото по-голям е броят на видовете, които се срещат само веднъж (а ние открихме много от тях), толкова по-голям е броят на видовете, които са също толкова редки, но които вероятно случайно все още не сме срещнали. И колкото по-голямо е съотношението на видовете, които откриваме веднъж спрямо два пъти, и които откриваме два пъти спрямо три пъти, толкова по-вероятно е да има много видове, които все още не сме срещали“, обяснява ученият.

Анализът на комбинираните бази данни показва общо 64 100 дървесни вида по целия свят. С други около 9200 вида, които тепърва ще бъдат открити, се смята, че общият брой на дървесните видове на Земята става около 73 000.

Близо 40% от тези неоткрити видове вероятно чакат да бъдат открити в Южна Америка, особено в места с богато биоразнообразие като басейна на Амазонка и горите на Андите. Това има основание, тъй като континентът е дом на най-голям брой редки дървесни видове (близо 8200). Нещо повече, почти половината от всички дървесни видове в Южна Америка са ендемични за континента, което означава, че не могат да бъдат намерени никъде другаде по света.

Разпределение на видовото богатство между континентите и споделените видове между континентите (числата в припокриващите се набори). В центъра (процент стойности в пресечната точка на всички набори) е показан процентът на споделените видове между всичките пет континента. Кредит: Roberto Cazzolla Gatti et al.

До две трети от всички вече известни дървесни видове се срещат в тропически и субтропични влажни гори, които са недостъпни и трудни за изследване. Сухите гори в същите региони също вероятно съдържат голям брой неоткрити видове.

Но същите тези тези места са и най-застрашените в момента от обезлесяване, изменение на климата и опустошителни пожари. Новите открития показват, че разнообразието на дърветата е дори по-богато, отколкото се смяташе преди, което прави доводите за опазване на тези природни съкровища още по-важни.

„За да разберем на ценността на това разнообразие, трябва първо да знаем какво има, преди да го загубим. Чрез установяване на количествен показател, нашето проучване може да допринесе за усилията за опазване на дърветата и горите. Освен това открихме, че една трета от известните видове са редки и много по-голяма част от неизвестните видове също са редки. Редките видове е много по-вероятно да изчезнат от обезлесяването и изменението на климата, така че нашите резултати подчертават уязвимостта на глобалното биоразнообразие на горите. Също така е трудно да се управляват или съхраняват ресурси без добро разбиране на това, което съществува, така че нашите данни ще ни помогнат да преценим къде биологичното разнообразие е най-застрашено, въз основа на глобалните горещи точки на известни и неизвестни редки видове и по този начин ще помогнат да приоритизираме усилията за опазване“, отбелязва Райх.

Справка: The number of tree species on Earth

Roberto Cazzolla Gatti, Peter B. Reich, Javier G. P. Gamarra et al.; PNAS February 8, 2022 119 (6) e2115329119; https://doi.org/10.1073/pnas.2115329119

Източник:

Over 9,000 Tree Species Still Waiting To Be Discovered, First Of Its Kind Survey Reveals, IFLScience

There are likely over 9,000 species of trees we haven’t discovered yet. But can we find them before they disappear?  ZME Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !