Над Антарктика са летели огромни птици с размах на крилата почти 7 м

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 май 2016 в 16:31 7528 0

Кредит www.purebreak.com.br

Pelagornithidae - реконструкция.

Аржентински палеонтолози, които изследват древната фауна на антарктическите острови, са открили една от най-големите птици в историята. Размахът на крилата на пелагорниса, докато е кръжал в небето над все още незаледените брегове, е бил повече от 6,4 метра, което е много близо до абсолютния световен рекорд.

Доклад за находката е публикуван в Journal of Paleontology.

Птиците гиганти в миналото са били доста разнообразни по тези географски ширини, но никоя от тях не е доживяла до наши дни. История на пелагорниса (Pelagornithidae) прекъсва в епохата на плиоцена, преди около 4 милиона години.

Водещият автор на новото изследване Маркос Сенизо (Marcos Cenizo), директор на Музея за естествени науки на Ла Пампа, нарече тази находка шампион по размер сред птиците. "Формата на крилата им е позволявала да се реят във въздуха и да преминават големи разстояния над океаните", - коментира ученият. Теглото на откритата птица е малко, не повече от 30-35 кг. "Почти като перце" - заяви Сенизо. 

В продължение на няколко години експедиции палеонтолози от различни научни институции в Аржентина работят на островите на Антарктика. "Първите фосили ни попаднаха преди почти три години и веднага разбрахме , че става въпрос за птици. Тогава намерихме кост, която идентифицирахме като принадлежаща на представител на семейство Pelagornithidae" - разказва изследователят от Националния университет на Ла Плата Каролина Акоста Хоспиталеши (Carolina Acosta Hospitaleche). 

Пелагорнисите, заедно с Argentavis са най-големите птици в историята на Земята. Размахът на крилата на аргентависа, например, достигат почти седем метра и тегло 70 кг. Някои представители на пелагорниса, според непотвърдена информация, са имали размах на крилете до 7,4 метра. Аржентинците са намерили в Антарктика нов вид пелагорнис с размах "надвишаващ 6.4 метра", което е два пъти повече от албатроса - най-голямата от съвременните летящи птици, които имат с размах на крилете 3,3 метра. 

Останките от тези огромни птици, живели преди около 50 милиона години, са открити на острова Сеймур. Според изследователите, настъпилото по онова време глобално затопляне е дало на пернатите гиганти достатъчно храна, за да процъфтяват.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !