02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Над Европа е открито неочаквано повишение на радиационните нива

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 юни 2020 в 08:19 91690

Загадъчно увеличение на нивата на радиация над Северна Европа бе открито този месец от властите от няколко страни, въпреки че все още никой не е поел отговорност за аномалията.

Малък радиационен скок - на нива, които се смятат за безопасни за хората, но достатъчно значими, за да бъдат отчетени от станциите за радиационен мониторинг - се появиха в медиите миналата седмица, когато европейските власти обявиха нови показания на произведени от човека радионуклидни частици в атмосферата.

"Бяха измерени много ниски нива на радиоактивните вещества цезий-134, цезий-137, кобалт-60 и рутений-103", съобщи в Twitter Шведското ведомство за радиационна безопасност във вторник.

"Измерените нива са толкова ниски, че не представляват опасност за хората или околната среда."

Подобни наблюдения направиха и органите за защита от радиация в Норвегия и Финландия.

По-късно през седмицата Ласина Цербо (Lassina Zerbo), изпълнителният секретар на Договора за всеобхватна забрана на ядрените изпитания, показа в Twitter карта, очертаваща възможния източник на района на аномалията, по-голямата част от която е на територия в Русия, но също така и части от Финландия, Швеция, Дания и Норвегия.

"Тези изотопи най-вероятно са от граждански източник", пише Зербо, предполагайки, че източникът е свързан с производството на ядрена енергия, а не с ядрени оръжия.

"Можем да посочим вероятния регион на източника, но това е извън мандата на CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization - Всеобхватна организация за забрана на ядрени изпитвания) за установяване на точния произход."

В петък Холандският национален институт за обществено здраве и околна среда (RIVM) обяви, че въз основа на анализ на наличните данни „комбинацията от радионуклиди може да се обясни с аномалия в горивните елементи на атомната електроцентрала“.

По наличните доказателства организацията предполага, че откритите радиоактивни частици са дошли от посоката на Западна Русия, но поясни, че това не означава, че са свързани окончателно с руските централи.

„Някои скорошни медийни съобщения твърдят, че радионуклидите произхождат от Западна Русия, вероятно въз основа на погрешно превеждане на нашия първоначален доклад (на холандски език)“, се казва в изявление на RIVM .

"Твърдението, което RIVM отправя, е, че радионуклидите са пътували от посоката на Западна Русия към Скандинавия, но в момента не може да се посочи конкретна страна на произход."

В отговор на онлайн спекулациите, че Русия стои зад радиационния скок, говорител на Росенергоатом Rosenergoatom, част от държавната корпорация за ядрена енергия Росатом, заяви, че двете ядрени централи в региона работят нормално, като се отчита нормално ниво на радиация.

"И двете централи работят в нормален режим. Не е имало оплаквания за работата на оборудването", заяви Роснергоатом пред руската информационна агенция ТАСС.

„Отделените емисии на всички определени изотопи през гореспоменатия период не надвишават референтните числа. Не са съобщени инциденти, свързани с отделянето на радионуклиди извън  ограничителната зона“.

Засега е трудно да се каже дали допълнителни доказателства ще могат да потвърдят откъде възниква този лек радиационен пик, но инцидентът припомня подобна ситуация през 2017 г., при която над Европа бе открит друг радиоактивен облак с рутений.

По време на този епизод - който също бе с безопасни за хората нива -  много предположиха, че руските електроцентрали са отговорни - хипотеза, която по-късно бе подкрепена от научни доказателства, макар и оспорена от Росатом.

Източник:

An Unexpected Radiation Spike Has Been Detected Over Europe, ScienceAlert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.