За замърсяването на Европа с рутений-106 е виновен спътник, твърди руска комисия

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 декември 2017 в 12:48 5405 1

Карта на емисиите на рутений-106. INRS

Причината за повишаването на нивото на рутений-106 във въздуха над някои европейски страни може да е изгаряне в атмосферата на спътник, на борда на който е имало източник на този изотоп. До този извод стигна руска междуведомствена комисия, цитирана от РИА Новости.

Според заключенията на комисията, публикувани в петък, резултатите от мониторинга дават основание да се посочи, че източникът на емисиите рутений-106 не може да се намира на територията между южен Урал и Източна Европа.

"Като се има предвид, че тези територии са на разстояние повече от две и половина хиляди километра, сегашната картина показва наличието на друг възможен източник на емисиите, който е извън тези територии", коментира комисията.

"Такъв източник може да бъде в това число и изгарянето в атмосферата на изкуствен спътник (или негов фрагмент), който е източник на рутений-106 с висока обща активност", отбелязва комисията.

През ноември тази година специалисти от френския институт за ядрена и радиационна безопасност (IRSN) регистрираха повишени нива на радиоактивно замърсяване от изотопи на рутений-106 на атмосферата над Европа. Тогава експерти заявиха, че причината за инцидента може да бъде от някое руско или казахско ядрените съоръжения. Също така не бе изключена възможността за авария във фармацевтичен завод или медицински обект, тъй като рутений-106 се използва и за медицински цели.

Трябва да се отбележи, че тази "сателитна" версия вече е представяна, но веднага бе подложена на сурови критики. Според ръководителя на Института за  космическа политика Иван Мойсеев, нито Русия, нито САЩ не са изстрелвали сателит с рутений-106 на борда и съответно такива апарати не са попадали в атмосферата на Земята. Мойсеев отбелязва, че изкуствен спътник с такъв опасен товар на борда като рутений-106 се проследява внимателно и навлизане в атмосферата на такъв космическия апарат няма да остане незабелязано.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

09.12 2017 в 15:20

А де?

Къф ще е тоя спътник който се храни с едногодишен изотоп?