Опасен ли е рутеният, който се носи сега по въздуха от Русия

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 ноември 2017 в 16:27 10586 2

НаукаOFFNews

От края на септември до 13 октомври 2017 г. много европейски контролни станции съобщиха за повишени нива на изотоп на елемента рутений. Посочен е и вероятния източник - Източна Европа, по-специално фармацевтичен завод в Русия.

Какво представлява рутеният

Рутеният е открит от Карл Клаус през 1844 г. и заедно с елементите родий, паладий, осмий, иридий и платина образуват група от метали, наречена платинова група. Рутеният е рядък метал, който се среща редом с други метали от платиновата група. Има находища в Южна Африка, Канада и Урал.

Този елемент има шестоъгълна кристална структура и е бял на цвят. Рутеният е твърд бял метал.

Най-стабилен изотоп е рутений-106, но има общо 34 радиоизотопа. Повечето от тях имат много кратък период на полуразпад от по-малко от 5 минути. Елементът съставя няколко изотопа, включително Ru-104, Ru-102, Ru-101, и Ru-100. Ru-102 е най-разпространеният. Металът не реагира с киселини, вода и въздух при стайна температура.

Приложения

Някои съединения и изотопи на рутения имат индустриални приложения и се използват и за медицински цели. Ru-106, например, се използва при лечението на очни тумори. Йод-125 се използва също, но Ru-106 се прилага по-често, защото води до по-малко увреждане на окото. 

Металът се добавя също към сплави с волфрам, никел, молибден, кобалт. Неговите съединения имат приложения в производството на стъкло и керамика. Добавен към сплави, металът се използва в химическата промишленост и електрониката, например, в анодите. Рутеният е катализатор във фармацевтичната и органичната химия. Металът има потенциал да бъде използван в соларните технологии и системи. Някои от съединенията му абсорбират светлина.

Търсенето на рутений се покачва - използва се в електронната промишленост (50%) и химическата промишленост (40%), по-малки количества се използват за легиране на стомана. Световното производство е 12 тона годишно и резервите се оценяват на около 5000 тона.


Какви ефекти има рутеният върху човешкото здраве

Всички рутениеви съединения се смятат за силно токсични и канцерогенни. Съединенията, в които има рутений оцветяват много силно кожата. Погълнатq рутеният се отлага в костите. Рутениевият оксид, Ru О4 , е силно токсичен и летлив, което го прави особено опасен.

Изотопът рутений-106 е един от радионуклидите, които участват в атмосферните тестове на ядрените оръжия,  започнали през 1945 г., с опити в САЩ и завършили през 1980 г. с китайски тест.

Рутений-106 е сред най дълготрайните радионуклиди, които създават и продължават да създават повишен риск от онкологични заболявания в продължение на десетилетия и векове напред.


Екологичните последици от рутения

Има много малко данни за въздействието на рутения върху растенията. Оценките за отлагането му са за изключително ниски нива (5 части на билион и по-малко). 

Не се съобщават никакви негативни последици за околната среда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

2

theprofet

22.11 2017 в 17:10

Кемтрейлс! Всички ще умрем!

15914

1

поп Дръвчо

13.11 2017 в 13:56

Рутеният от сегашната офанзива е опасен с това че пак някой си трае какво е оплескал.