29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-големият вулкан на Исландия се готви да изригне след силни трусове

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 август 2016 в 17:29 112560
Вулканът Катла. Снимка: zerohedge.com

Исландия е под тревога, след като най-големият вулкан в страната е разтърсен от най-големите трусове от 1977 г. насам, съобщава кореспондент на Independent.

На сайта на Mетеорологичната служба на Исландия е изнесена информация, че в нощта на 29 август в 01:41 часа местно време са се случили поредица земетресения в района на калдерата на Катла. Две от земетресенията са с магнитуд над 4. Най-силните земетресения станаха в 01:47:02 с магнитуд 4.5 и  20 секунди по-късно - с M4.6.

Тези две най-силни земетресения бяха усетени в района. Регистрирани са още около 20 вторични труса. Около 40 земетресения са записани в рамките на калдерата на Катла след полунощ като повечето от тях са възникнали преди 3:00. Най-големият трус оттогава има магнитуд M3.3 и е регистриран в 15:12.

Геофизикът Гунар Гудмундсон разказва, че властите следят ситуацията около вулкана в южната част на Исландия и я описват като "малко необичайна".

"Хората чакат изригването в продължение на 50 години", коментира Гудмундсон. "Но няма и следа от изригване."

Катла, кръстен на зъл трол, е в южната част на Исландия на около 140 километра от столицата Рейкявик.

Изригването на Катла през 1918 година

Катла е сред най-често изригващите вулкани в Исландия, средно около две изригвания на 100 години. За последно е избухвал през 1918 година, уточнява Геофизичният институт на Исландия.

Независимо от базалтовия състав на продуктите, експлозивността на изригванията са дължи на подводния режим на интрузивност - бавно кристализиране на материала.

Изригванията са придружени от огромни наводнения, които се образуват от огромното количество разтопени ледове. Разпространението на океанските седименти от частици пепел в ледените ядра са проследени от холоцена и свидетелстват за силната активност в продължение на много дълги периоди от време. Забележителна черта на този вулканизъм е, че съставът на продуктите е един и същ с времето.

Ехото на Бардарбунга

От информация на сайта на Mетеорологичната служба на Исландия се вижда, че ден преди това, на 28 август, в 18:41 е регистрирано земетресение с магнитуд 3.4 и около вулкана Бардарбунга. Малко по-силен трус от 3.8 е засечен и днес на 5.7 км от същия вулкан.

Изригването на вулкана Бардарбунга в Исландия през 2014 г. Снимка: wattsupwiththat

Изригването на Бардарбунга в края на август 2014 г. бе най-силното по рода си в Европа за повече от 240 години, изхвърляйки два кубически километра вулканичен материал. Режимът за опастност за прелитащите самолети е смъкнат месеци по-късно, въпреки че учените и в момента предупреждават, че все още има замърсяване от газ в района около мястото на изригването.

Изригването на вулкана Бардарбунга продължи през следващите 181 дни, формирайки най-големия вулканичен кратер, виждан някога. Преди 2 месеца бе публикувано изследване, което показа, че положението е можело да стане и по-тежко, но формирането на пълен с магма канал, дълъг невероятните 45 км, е облекчило ситуацията.

Геоложката активност в Исландия се дължи на факта, че през страната минава разлом, където две тектонски плочи бавно се раздалечават една от друга със скорост от два сантиметра на година.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.