02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-новите находки от неолитна Слатина ще покажат археолозите в Деня на отворените врати

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 октомври 2019 в 13:46 28800

В края на тазгодишния археологически сезон екипът на Националния археологически институт с музей на БАН под ръководството на чл.-кор. Васил Николов ще покаже най-новите находки от разкопките на Слатина. На 19 октомври, събота, от 10 до 15 ч. археолозите ще разкажат за живота в Софийското поле отпреди 8000 години. 

Малцина знаят, че европейската цивилизация се ражда и развива в неголям регион от Европа, в който българските земи имат централно място. Това става през периода от края на VІІ до последните столетия на V хилядолетие пр. н.е. Тогава тук се заселват едни от първите земеделци и скотовъдци на европейския континент, които в търсене на подходящи за уседнал живот природно-климатични условия, донасят новия поминък. Така на брега на Слатинска река възниква и бързо се развива едно от най-големите селища на първата европейска цивилизация, останките от което сега се обозначават като Слатина-София.

Особено място в живота на тази древна цивилизация заема архитектурата – строителство на къщи и други постройки, отбранителни и обредни съоръжения. Натрупалите се останки от продължилия половин хилядолетие живот край Слатинска река достигат дебелина почти 4 метра. Значителна част от този културен пласт е унищожена, но все пак още има достатъчно възможности да бъде разчетена информацията от древността. Това прави от 1985 г. насам екипът на НАИМ – БАН под ръководството на проф. Николов.

През целия период на археологически проучвания на обекта археолозите си сътрудничат с Регионален исторически музей – София. Там постъпват и всички предмети от живота на древните хора, част от които през миналата година бяха показани в музейна изложба. Финансирането на разкопките на Слатинското селище през последните години се осъществява по програма Култура на Столична община.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.