Най-загадъчната планета в Слънчевата система липсва. Но знаем къде да я търсим

Ваня Милева Последна промяна на 02 септември 2021 в 00:01 40250 0

Кредит: Max Pixel

В Слънчевата система има осем известни планети (откакто Плутон е изхвърлен от клуба), но от известно време има някои улики, че може да има още една.

Хипотетичната Девета планета се изплъзва досега на тези, които я търсят, но ново проучване определи къде трябва да бъде.

Доказателствата за Планета Девет идват от нейното гравитационно привличане върху други тела. Ако планетата съществува, нейната гравитация ще повлияе на орбитите на други планети.

Така че, ако изглежда, че нещо привлича космически обект, с малко математически изчисления, може да се намери източника. Така е открит Нептун, когато Джон Кауч Адамс и Урбейн Льо Верье забелязват независимо, че Уран сякаш е привлечен от невидима планета.

В случая с Деветата планета няма гравитационен ефект върху планета. Това, което се вижда, е странно струпване на малки ледени обекти във външната Слънчева система, известни като обекти от Пояса на Кайпер (KBO - Kuiper belt object).

Ако нямаше планета в Пояса на Кайпер, може да се очаква орбитите на KBO да са ориентирани на случаен принцип в орбиталната равнина на Слънчевата система. Но вместо това се наблюдава, че много орбити на KBO са групирани в една и съща ориентация. Възможно е това да се дължи само на случайност, но е малко вероятно.

Още през 2016 г. изследователи разглеждат статистическото разпределение на KBO и заключават, че групирането е причинено от неоткрита външна планета. Според техните изчисления този обект има масата на пет Земи и е около 10 пъти по-отдалечен от Слънцето от Нептун.

Статията дори изчислява широк участък от небето, където може да се намира планетата. Но търсенията не показаха нищо. Това накара някои да заключат, че планетата не съществува. Орбиталните странности не доказват съществуването на планета. 

Други стигнаха дотам, че не можем да видим Планета Девет, защото всъщност е първична черна дупка.

Това ново проучване преразглежда оригиналната хипотеза в светлината на част от критиките, които получи.

Една от големите критики е, че външните тела на Слънчевата система са трудни за намиране, затова ги търсим там, където ни е удобно. Ефектът на групиране, който виждаме, може да се дължи само на пристрастно тълкуване на данните. Приемайки ефект на наблюдението, авторите показват, че групирането все още е статистически необичайно. Има само 0.4 % шанс това да е случайно.

Когато преизчисляват вероятната орбита на Планета Девет, те успяват да локализират по-добре къде да я търсят.

Един интересен аспект на изследването е, че новоизчислената орбита поставя Планета Девет по-близо до Слънцето, отколкото се смяташе първоначално. Това е странно, защото ако е п -близо, тогава по-лесно трябва да я открием.

Авторите твърдят, че досега наблюденията изключват най-близките варианти за Планета Девет, което помага да се стесни още повече възможното й местоположение. Ако планетата съществува, тя трябва да бъде открита от обсерваторията "Вера Рубин" в близко бъдеще.

Това проучване не е убедително и много астрономи все още твърдят, че Девета планета не съществува. Но това проучване ясно показва, че няма да се налага да спорим за това още дълго.

Или скоро ще бъде открита, или наблюденията ще изключат като обяснение за ефекта на групиране на KBO.

Справка: The orbit of Planet Nine
Michael E. Brown, Konstantin Batygin, arXiv:2108.09868v2

Източник: If Planet 9 is out There, Here's Where to Look,  Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !