08 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Направен е първият видеозапис на панди, които се чифтосват свободно в природата (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 октомври 2020 в 06:30 25790
Снимка: pixabay

Известността на пандите и многото им почитатели помогнаха за увеличаване на броя на животните в последните години. Но въпреки вниманието, което получават, и интензивните усилия за опазването на вида, досега никой не беше успял да заснеме как се случва любовната магия между пандите на свобода.

Тригодишното сътрудничество между филмови специалисти, рейнджъри от природния парк на планините Цинлин в Китай и учени, да заснемат естественото ухажване и чифтосфане на големи панди (Ailuropoda melanoleuca), дава резултат.

„През брачния сезон територията им силно се застъпва и те пътуват десетки километри на ден в търсене на подходящия партньор“, разказва режисьорът Джаки Пуун (Jacky Poon). "Техните викове отекват в цялата планина."

Кадрите може би ще дадат дълго търсените доказателства защо е такова предизвикателство пандите да бъдат накарани да се размножават в плен.

Видеото разкрива интензивна конкуренция между двама преследващи мъжки - включително свирепи мрънкащи стенания, маркиране с миризми и сблъсъци помежду им и с женската. Мъжките също държат женската "заложница" на моменти, докато пролетният сняг вали около тях.

Обезпокоителното им ухажване продължава цяла седмица, преди женската да е готова за чифтосване, което предполага, че това поведение може би предизвиква овулацията на женската. Обстоятелства, които не е толкова лесно да бъдат създадени в плен.

„Това е подобно и при други видове мечки“, обяснява разказвачът на видеото.

И това не е първият случай, при който три животни от този обикновено самотен и силно териториален вид, са наблюдавани заедно в дивата природа - първото подобно наблюдение е отбелязано подробно през 1981 г., отново с двама мъжки в преследване на женска.

Изследванията също така предполагат, че дори в плен, когато пандите имат избор между партньорите, техните съюзи са два пъти по-успешни.

Кадрите са част от документалния филм на PBS Nature - Pandas: Born to Be Wild.

Източник: Science alert - Wild Pandas Have Been Caught Mating on Film For The First Time - And It's Not Pretty


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.