Нашите предци са били заразени от неандерталците с полово предавани инфекции

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 октомври 2016 в 12:25 11071 0

"Романтичните отношения" между двата вида хора е довело до разпространението на инфекции, предавани по полов път. Илюстрация: Caveman

Човешкият папилома вирус (HPV) не е просто болест на съвременния свят и модерните сексуални нрави. HPV има стотици различни щамове и заразяват почти всеки в някакъв момент от живота му. За повечето хора инфекцията преминава без симптоми, поради защитните механизми, които Хомо сапиенс е развил в борба с вируса, разказва Аrs Тechnica.

Но определен вид, наречен HPV16 може да доведе до рак на маточната шийка и други видове рак.

Ново проучване на френски учени твърди, че щамът всъщност е преминал у съвременните хора чрез сексуален контакт с древните ни братовчеди - неандерталците и денисовия човек.

Резултатите от работата по този мащабен генетичен проект са представени в Molecular Biology and Evolution.

Според предишни изследвания, всеки съвременен човек носи до 5% от генома на изчезнали представители на рода Homo. "Романтичните отношения" между двата вида хора е довело до разпространението на инфекции, предавани по полов път.

Разпространението на варианти А, B, C и D на HPV16. 

Резултатите показват, че връзката на вируса със съвременния човек обяснява не повече от 30% от неговото разпределение. Според учените HPV16 се наблюдава и у неандерталците и денисовия човек и продължил разпространението си в резултат на преселението на Хомо сапиенс от Африка и сексуални срещи с тези видове. Впоследствие това довежда до вариантите на HPV16А, B, C и D.

Този модел ни позволява да се обясни общата генетично разнообразие, което се среща в Африка, както и разнообразието от HPV щамове в Източна Азия. Той изяснява по-ниска честота на HPV16A в Африка и Субсахарска Африка, докато по света този щам е най-често срещаният.

"Онкогенните вируси са много древни," - отбелязва Игнасио Браво (Ignacio Bravo) от Френския Национален център за научни изследвания. "Историята на човека е и историята на вирусите, които носим и наследяваме. Нашата работа показва, че някои агресивни онкогенни вируси, предавани чрез сексуален контакт, идват от древните в съвременните хора". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !