27 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Научен арт-проект показва деликатната хореография на нашите неврони (видео)

Неврологът Грег Дън ще представи работата си в София на Skeptics in the Pub

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 август 2017 в 14:34 33820

Доброто изкуство отразява реалността, но рядко това се случва с такъв детайл, с какъвто го прави арт-проектът на невролога д-р Грег Дън Self-Reflected. В центъра на неговата работа стои човешкият мозък, а повече за него ще научите на 22 август от 20:00 часа в клуб Gramophone по време на лекция от поредицата Skeptics in the Pub.

Д-р Грег Дън (Greg Dunn Design) създава своя проект в партньорство с физика д-р Брайън Едуардс. Self-Reflected е изключително детайлно представяне на мозъка с отразителна офортна технология, която показва деликатната хореография на нашите неврони. Творбата показва разрез на човешки мозък с всеки от неговите 500 000 неврона, изработени от фини златни пластини. Благодарение на детайлната изработка, при осветяване на проекта чрез отражение се симулира движението на сигналите в мозъка и фината хореография на нашите неврони. Паното с размер 2.44 на 3.66 метра е част от постоянна експозиция на Franklin Institute във Филаделфия, САЩ.

По време на презентацията си на Skeptics in the Pub д-р Дън ще представи своя проект с видео записи. Той ще разкаже за подготовката на Self-Reflected, която е отнела 2 години и включва рисуване на ръка, адаптация на неврологични данни, алгоритъм за симулация на мозъчните процеси, фотолитография, осветителен дизайн и позлатяване.

Събитието е част от поредицата срещи за популярна наука Skeptics in the Pub. В София вече са организирани над 20 такива събития с около 100 гости всяко, а сходни събития се организират в повече от 20 европейски държави. Темите са разнообразни и се простират от астрофизика и неврология до автоимунни заболявания и генетика. Повече за предстоящите събития може да видите на сайта и във Facebook.

Видеа от проекта Self-Reflected:

Self Reflected - A First Look from Will Drinker on Vimeo.


Self Reflected - A Closer Look from Will Drinker on Vimeo.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.