"Недоброкачествени" гени карат тийнейджърите да преяждат

Кристин Каменова Последна промяна на 23 юли 2015 в 17:25 5416 1

Кредит www.evoke.ie

Преяждането при тийнейджърите може би е пряко свързано с генетично предразположение. Това установява ново проучване на университета в Куинсланд (University of Queensland).

Професор Дейвид Еванс ( David Evans) от института Diamantina на същия университет и екипът от Института по детско здраве на университета University College London са анализирали данните на 6000 подрастващи на възраст 14-16 години и са установили, че генетични вариации са отговорни за надебеляването и може би увеличават риска за редовно преяждане.

Професор Еванс съобщил, че откритието може да помогне за намирането на отговора на въпроса: "Защо някои млади хора развиват тенденция да преяждат?"

"В бъдеще това откритие може да позволи създаването на стратегии, които да посочват кои са децата в риск още преди навлизането им във фазата на надебеляване и съпътстващите я здравословни проблеми." - с надежда казва той.

Снимка: www.smosh.com 

"Около 10% от възрастните и тийнейджърите редовно преяждат. Това значи, че те нямат контрол над количеството, което изяждат."

"Досега единственото, което е било понятно на учените е, за съществуването на определена комбинация от генетични фактори, които заедно със средата на индивида водят до хранителни разстройства. Проучванията за това точно кои гени увеличават риска за преяждане по време на юношеството са малобройни и недостатъчно детайлни. Досега." - коментира проф. Еванс.

Изследователите са установили, че ако един младеж има определен вариант на гена FTO, шансът да страда от такова хранително разстройство е с 20-30% по-голям.

Професорът също открил, че момичетата попадат в по-рискова група, защото ако в ДНК-то им присъства тази генна вариация, те ще са с още 30% по-податливи към преяждане.

"Проучването е още само в начален стадии, но вече по-добре разбираме как такъв вид поведение би могло да се провокира."

"Всичко това е много оплетено, тъй като преяждането е тенденция, повлияна от много различни фактори - както генетичните предпоставки, така и родителските грижи и обкръжението играят много важна роля." - завършва Дейвид Еванс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.07 2015 в 18:46

А кои са гените които карат тинейджърите да учат?