Необичаен вълнообразен облак бе признат за нов вид

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 март 2017 в 11:33 6316 0

Кредит Wikimedia Commons

Undulatus asperatus над щата Мисури.

12 "нови" вида облаци - включително редките вълнообразни (Undulatus asperatus) - са включени за първи път в дигиталното издание на Международния атлас на облаците (International Cloud Atlas), съобщи ВВС в днешния Световен ден на метеорологията.

Издаваният от XIX век атлас е глобален справочник за наблюдение и идентифициране на облаци, който последно е ревизиран през 1987 г. В новото му издание са въведени и облаци като volutus и контрейлс - следите от самолетите в атмосферата.

От първото си излизане през 1896 г. Международния атлас на облаците е важен инструмент за работещите в метеорологичните служби, авиацията и корабоплаването. Тогава той съдържа 28 цветни фотографии и установява подробни стандарти за класифициране на облаците.

Последното пълно издание е публикувано през 1975 г. с актуализация през 1987 г., и бързо се превръща в колекционерско.

Повечето имена на облаци съдържат латински представки и наставки, които, когато се комбинират, дават индикация за характера на облака. Те включват:

- Stratus/strato: плосък / на пластове и гладък

- Cumulus / cumulo: купест

- Cirrus / сиви: перест

- Nimbus / nimbo: дъждовен

- Alto: на средно ниво (макар и латински да означава високо)

Сега най-сетне атласът на облаците ще влезе в ерата на цифровите технологии и ще бъде достъпен за първи път в интернет.

Световната метеорологична организация (СМО), която е основана на днешната дата преди 67 години е органът, който публикува атласа и има последната дума за съдържанието му, включително за добавянето на "нови" облаци и облачни особености.

Този път са добавени 12 нови термина. Най-известният от тях е asperitas, който означава грубо на латински "вълнообразни" облаци, като на снимката горе и тази долу, които приличат на развълнувано море.

Облаци аsperatus над Нова Зеландия. Астрономическа снимка на деня. за 27 февруари 2013г. Снимка: Witta Priester

Този рядък вид облак с необичаен и смущаващ вид е предложен за включване в общата класификация на облаците през 2009 г. Предполага се, че тези облаци започнали да се появяват сравнително по-често в началото на XXI век и дори, че това е новопоявил се вид облак.

Въпреки заплашителния си вид, тези облаци не са придружени от урагани или бури.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !