Нещо странно в близост до галактическия център изпраща радиосигнали

И не знаем какво е то

Ваня Милева Последна промяна на 08 септември 2021 в 00:01 22592 0

Галактическият център в радиовълни. Кредит: MeerKAT/SARAO

Тъй като телескопите - нашите очи, вперени в небето, стават все по-чувствителни, ще откриваме все повече и повече неща, които никога не сме виждали досега.

Такъв е случаят с новооткрития източник на радиосигнали, разположен недалеч от центъра на галактиката. Нарича се ASKAP J173608.2-321635 и астрономите не успяват да разберат какъв вид космически обект отговаря най-добре на странните му свойства.

Резултатите от наблюдението са приети за публикуване в The Astrophysical Journal и са достъпни на сървъра за препринти arXiv.

„Представихме откритието и характеристиките на ASKAP J173608.2-321635: силно поляризиран, променлив радиоизточник, разположен близо до Галактическия център и без ясен аналог при много дължини на вълните“, обясняват екип  астрономи, ръководен от (Ziteng Wang) от Университета в Сидни, Австралия.

„ASKAP J173608.2-321635 може да представлява част от нов клас обекти, открити чрез радиоизображения“.

ASKAP J173608.2-32163 е открит с помощта на един от най-чувствителните радиотелескопи, създавани някога, предназначен да надникне дълбоко в радиовселената, разположеният в Австралия ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder).

Той вече се е доказал в намирането на неща, които никога не са виждани досега, като например „странните радиопръстени“ (Odd Radio Circles - ORC), които все още не знаем какви са те, неоткрити галактики и мистериозни бързи радиоимпулси.

ASKAP J173608.2-32163 може да се окаже известен тип космически обект, но ако е така, в крайна сметка може да разшири дефиницията на някакъв обект.

Той е силно променлив, излъчва радиовълни в продължение на седмици и след това изчезва бързо. Сигналът също е силно поляризиран - тоест ориентацията на трептенето на електромагнитната вълна е усукана, както линейно, така и кръгово.

ASKAP J173608.2-32163 също така е доста труден за забелязване. Обектът, какъвто и да е той, не е бил виждан преди откриването на ASKAP, направено по време на пилотно изследване на небето за търсене на преходни радиоизточници. Между април 2019 г. и август 2020 г. сигналът се появява в данните 13 пъти.

Последващите наблюдения през април и юли 2020 г. с помощта на друг радиотелескоп Murriyang в Паркс, Австралия, не дават нищо. Но радиотелескопът MeerKAT в Южна Африка открива съвпадение през февруари 2021 г., австралийският телескоп ATCA (Australia Telescope Compact Array) също ги открива през април 2021 г.

Това подкрепя и валидира откритието на ASKAP, но също така предполага, че източникът е доста неуловим - не е откриван от MeerKAT или ATCA преди тази дата. Източникът също така не се появява в рентгенови и близко инфрачервените наблюдения, нито в архиви от радиоданни, събрани от множество инструменти, които изследователите проверяват.

Което показва доста завладяваща загадка. Поляризацията предполага разсейване и намагнитване, вероятно частично поради прах и магнитни полета в междузвездната среда между нас и източника, въпреки че е възможно самият източник също да е силно намагнетизиран.

В крайна сметка е много трудно да се разбере какъв може да е източникът. Има няколко типа звезди, за които е известно, че варират по дължини на радиовълните си, като например звезди, които често избухват или близки двойни системи с активни хромосфери, или затъмняващи се една друга. Това, че не са открити сигнали в диапазона на рентгеновите и близките инфрачервени дължини на вълните прави това малко вероятно.

Избухващите звезди обикновено имат рентгеново излъчване, което съответства на радиоизлъчването, а по-голямата част от звездите имат пропорционално на радиоизлъчването близко инфрачервено излъчване - тези излъчвания би трябвало да бъдат откриваеми.

Нито пък е вероятно да е пулсар - вид неутронна звезда със снопове лъчи радиосветлина като космически фар. Пулсарите имат редовна периодичност в часовата скала, а при ASKAP J173608.2-32163 е установено избледняване, което е несъвместимо с пулсарите. Също така новият странен обект е имал тримесечен период без открити сигнали, което също не съответства на пулсарите.

Рентгеновите двойни системи, гамаимпулсите и свръхновите също се изключват.

Обектът обаче споделя някои свойства с друг вид загадъчни сигнали, забелязани близо до галактическия център. Те са известни като "радиопреходни процеси в Галактическия център" (GCRT - Galactic Center Radio Transients), три от които са идентифицирани през 2000-те години и още от такива очакват потвърждение.

Тези източници също тепърва ще бъдат обяснени, но те имат няколко общи черти с ASKAP J173608.2-32163.

Ако ASKAP J173608.2-32163 е GCRT, откритието на ASKAP може да помогне да се намерят повече такива източници и да се разбере какви са те.

„Като се има предвид, че ASKAP J173608.2-321635 обикновено не се открива и може да изключи времевно от няколко седмици до един ден, нашата оскъдна извадка (12 периода за 16 месеца) предполага, че може да има и други подобни източници в тези области“.

"Увеличаването на честотата на търсенето и сравняването на резултатите от това търсене с други региони ще ни помогне да разберем колко наистина е уникален ASKAP J173608.2-321635 и дали е свързан с галактическата плоскост, което в крайна сметка трябва да ни помогне да изведем неговата природа", пишат изследователите.

Справка: Изследването е прието в The Astrophysical Journal и е достъпно на arXiv:

Discovery of ASKAP J173608.2-321635 as a Highly-Polarized Transient Point Source with the Australian SKA Pathfinder
Ziteng Wang et al. https://arxiv.org/abs/2109.00652

Източник: Something Mysterious Near The Galactic Center Is Flashing Radio Signals
MICHELLE STARR, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !