New Horizons се е "обадил у дома", че всичко е ОК

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 юли 2015 в 00:51 8131 0

Кредит NASA

Снимки от понеделник, един ден преди сондата New Horizons за първи път в историята да прелети покрай Плутон на близко разстояние. Космическата сонда направи някои невероятни снимки на Плутон и нейната най-голяма луна Харон в изкуствено засилени цветове, за да се подчертаят подробностите.

Космическата сонда New Horizons e изпратилa сигнал до дома (phone home), свидетелстващ за успешното преминаване покрай Плутон и луните му и за завършване на основната част от мисията. НАСА е приела сигнала в 20:30 EDT (3:30 българско време) пише в Twitter профила на мисията.

След най-близкото преминаване до Плутон на New Horizons на 14 юли 2015 в 14:50 българско време със скорост от около 14 километра в секунда на разстояние от 12 500 км, космическият апарат трябваше в рамките на 30 минути да направи около 150 научни измервания и затова в следващите 9 часа не е изпращал информацията обратно към Земята.

Имаше не малка вероятност космическата сонда да бъде загубена заради сблъсък с частици от космически прах и по-големи тела. Сигналът от New Horizons трябваше да увери центъра за управление, че всичко е наред и че успешно е изпълнена основната мисия.

НАСА ще организира в скоро време пресконференция, на която ще се обсъди актуалното състояние на мисията и евентуално някои предварителни данни.

"Радвам се на това най-ново постижение на НАСА, което не за първи път показва, че САЩ е световен лидер в космоса"

Това заяви Джон Холдрън (John Holdren), съветник на президента за наука и технологии в прессъобщението на агенцията.

"След продължило десетилетие пътуване през нашата Слънчева система, New Horizons направи най-близкия си подход към Плутон вторник, на около 12500 км над повърхността - приблизително на същото разстояние от Ню Йорк до Мумбай, Индия - което прави тази космическа мисия първата по рода за опознаване на един свят, толкова далеч от Земята." - коментира НАСА.

Историята на Плутон започна само преди едно поколение, когато Клайд Томбо открива за първи път планетата през 1930 г., тогава тя е изглеждала като размазана бяла точка на тъмен фон, а сега космическият кораб на НАСА New Horizons я превърна в един сложен и завладяващ свят.

"Плутон е открит само преди 85 години от сина на фермер от Канзас, вдъхновен от един мечтател от Бостън, с помощта на телескопа в Флагстаф, Аризона," -  заяви Джон Грънсфелд (John Grunsfeld) , служител в Управление научни полети на НАСА във Вашингтон. "Днес науката направи голям скок в изследванията на системата Плутон  и прелетя нова граница, което ще помогне да разберем по-добре произхода на Слънчевата система. "

"Екипът на New Horizons е горд, че е осъществил първото проучване на системата на Плутон", каза Алън Стърн, шеф на мисията. "Тази мисия вдъхнови хора по целия свят с вълнението на изследването на нови територии и това, на какво е способно човечеството."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !