01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нобеловият лауреат Уотсън е лишен от званията си заради обвинения в расизъм

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 януари 2019 в 16:10 123200
Джеймс Уотсън Снимка: Joongi Kim/Flickr

Откривателят на ДНК структурата Джеймс Уотсън (James Watson), който спечели Нобелова награда за това си постижение, е лишен от почетните си титли от лабораторията "Колд-Спринг-Харбър", която някога е оглавявал.

Причината е изказването на учения в документален филм, в който той поставя под въпрос равенството в интелектуалните способности на представителите на различните раси.

Декларацията на Cold Spring Harbor Laboratory е публикувана на нейния уебсайт.

Джеймс Уотсън получи Нобелова награда за откриване на ДНК структурата на двойната спирала през 1962 година. Той е посветил значителна част от кариерата си на лабораторията "Колд-Спринг-Харбър", частен изследователски институт близо до Ню Йорк. В момента персоналът на лабораторията е около 400 сътрудници, в нея са работили деветима носителя на Нобелова награда. Уотсън става директор на лабораторията през 1968 г., президент през 1994 г. и почетен директор през 2004 г.

За пръв път Уотсън предизвика сериозно възмущение сред колегите си и обществото през 2007 г., в резултат на което дори загуби работата си. Тогава ученият заяви в интервю, че не смята представителите на европеоидната и негроидната раса за средно равни по интелектуални способности.

В новия документален филм, публикуван този месец, Уотсън заявява, че неговите възгледи по същество не са се променили от 2007 г. насам и все още вярва, че генетичните различия между европейците и чернокожите се проявяват като забележими разлики в умствените способности, оценени например с помощта на IQ тестове.

В отговор на изявленията от лабораторията разпространиха изявление, в което наричат възгледите на Уотсън "достойни за порицание" и "непотвърдени от науката" и заявяват, че лабораторията "категорично отхвърля необоснованото и безотговорно лично мнение" на учения и че "изявленията, направени в документалния филм, са напълно несъвместими с нашата мисия, ценности и политики и изискват прекъсването на неговото участие".

В отговор на това лабораторията отне на Уотсън почетните му звания заслужил ръководител, почетен професор (Oliver R. Grace Professor Emeritus), както и почетен попечител.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.