Нов археологически обект в Ирак разкрива тайните на загадъчна древна държава

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 юли 2019 в 10:45 9391 0

Кредит University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organisation

Въздушна снимка на двореца Кемуне от запад.

Археолози наскоро откриват руините на дворец, датиран от Бронзовата епоха на бреговете на река Тигър, което може да бъде сензационно откритие, разкриващо детайли за малко познатата държава Митани, се съобщава в прессъобщение на Университета Тюбинген.

Въпреки че Митани са доминирали части от Северна Месопотамия и Сирия между 1500 и 1300 пр. н. е., не е известно много за тяхната държава и култура. Откриването на древния дворец може да помогне да се запълнят някои липси за този период от историята. 

Обектът е Кемуне, на брега на язовир Мосул в Иракски Кюрдистан и археолозите работят по него от почти десет години. Екип от кюрдски и германски изследователи са успели да открият двореца, благодарение на спадане на водите в язовира.  

Разкрити помещения в двореца. Кредит: University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organisation

"Находката е едно от най-важните археологически открития в региона през последните десетилетия", споделя археологът Хасан Ахмед Касим (Hasan Ahmed Qasim) от Университета в Дахук в Иракски Кюрдистан.

Експертите са открили дебели до 2 м. вътрешни стени, както и гипсови структури и ярки много добре запазени стенописи. Открити са и печени тухли, използвани за подова настилка и гравирани глинени плочки. 

Тераса в двореца. Кредит: University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organisation

Археолозите смятат, че могат да бъдат разграничени две отделни фази, което предполага, че внушителната сграда е била ключова за държавата Митани за дълъг период от време. Сградата е стояла върху голяма повдигната тераса от калени тухли, гледайки към долината на Тигър. Дворецът се е намирал на около 20 метра от мястото, където е бил източния бряг на реката по онова време.

"През второто хилядолетие пр. н. е., стенописите вероятно са били характерни за дворците в древния Близък Изток, но рядко откриваме запазени такива", разказва археологът Ивана Пулиж (Ivana Puljiz) от Университета Тюбинген, Германия. "Така че откритието на стенописи в Кемуне е археологическа сензация".

Фрагмент от стенопис. Кредит: University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organisation

Работата по превода на откритите в Кемуне плочки вече е започнала, но началните оценки предполагат, че този обект е древният град Захику, основан около 1800 г. пр. н. е. и просъществувал около 400 години. 

Експертите се надяват тези надписи да донесат повече информация за политиката, икономиката, движенията и историята на държавата Митани, която в своя възход се е простирала от източния бряг на Средиземно море на изток до териториите на днешен Северен Ирак.

Карта на Близкия изток през 1400 г. пр.н.е. - при най-големия възход на Митани. Кредит: Wikipedia

Основавайки се на древни записи, включително данни за браковете, историците знаят, че знатните хора от Митани са били равностойни на египетските фараони, но за Митани е известно много по-малко, отколкото за съседните държави. Повечето информация до момента е получена от източници на други страни и цивилизации. 

Разкопките на една от стаите, в които са открити стенописите на брега на язовир Мосул. Кредит: University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organisation

Голямата суша в Ирак през 2018 г. е причината за спада на водите на язовир Мосул, което разкрива Кемуне. Археолозите знаят за наличието на този комплекс от години, но най-после имат възможност да направят разкопки.  

"Държавата Митани е една от най-малко проучените държави на древния Близък Изток", споделя Пулиж. "Информацията за дворци от периода на Митани досега е получавана само от могилата Тел Брак в Сирия и от градовете Нузи и Алалах, разположени в периферията на държавата. Дори столицата на Митани досега не е идентифицирана със сигурност".

Източник: Science alert - Archaeologists at Tigris Uncover Grand Palace Ruins of a Mysterious Ancient Empire

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !