24 февруари 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нов биоматериал ускорява създаването на водородно гориво за колите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 януари 2016 в 16:3013910

Учени от университета в Индиана са създали високоефективен биоматериал, който катализира формирането на водород, съобщава Phys.org.

Водородът е гориво на евтините и ефективни коли, които "се движат на вода", използващи единия продукт от разделянето на водата на водород и кислород.

Новият биоматериал представлява ензим, който действа като катализатор и е защитен с протеинова обвивка ("капсид") от бактериален вирус. Този нов материал е 150 пъти по-ефективен от естествената, немодифицирана форма на ензима.

"Ние използвахме способността на вируса сам да сглобява безбройните генетични съставни части и вградихме в него много уязвимия ензим с забележителната способност да улавя протоните и да ги отделя от водородния газ", казва професор Тревър Дъглас (Trevor Douglas), преподавател по химия в университета в Индиана, който е бил и първи автор на изследването. "Крайният резултат е вирусоподобна частица, която се държи като високо усъвършенстван материал, който катализира производството на водород", добавя той.

Биоматериалът, наречен "P22-Hyd" е не само много по-ефективен от естествения ензим, но също така се получава чрез прост процес на ферментация при стайна температура.

Този материал е потенциално много по-евтин и много по-екологичен за производство, отколкото други материали, използващи се в момента за създаване на горивни клетки.

Скъпият и рядък метал платина, например, е широко използван за производство на водородно гориво за концептуалните автомобили от висок клас.

"Този материал е сравним с платината, само че е напълно възобновяем", казва Дъглас. "Няма нужда да се добива, може да се направи при стайна температура чрез широко използвана технология за ферментация. Освен това е биоразградим. Това е много екологичен начин за създаването на устойчив материал от много висок клас."

Илюстрация на разграждането на вирусната обвивка около ензима, който катализира образуването на водород.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.