Нов начин за предотвратяване на съсиреци, свързани с COVID, и биомаркер, който открива кой е с най-висок риск

Ваня Милева Последна промяна на 18 октомври 2021 в 10:02 15354 0

Кредит: Pixabay/CC0 Public Domain

Нито един друг аспект на инфекцията с SARS-CoV-2 не е бил по-стряскащ или проблематичен от повишения риск от съсирване на кръвта, притеснение, което през цялата пандемия е било свързано с тежък COVID-19, често характеризиращ се със съсиреци, водещи до инсулт, инфаркт и увреждане на органите.

Сега екип учени-медици прави две ключови открития, изключително важни за лечението. Пациентите с умерено заболяване също могат да развият животозастрашаващи съсиреци и трябва да бъдат идентифицирани в ранен стадий и да бъдат лекувани. Същият екип от медицински следователи посочва най-ефективния начин за справяне с проблема със съсирването, откритие, което може да има влияние в световен мащаб при лечението на COVID-19 и неговото въздействие върху кръвта.

Д-р Алекс Спиропулос (Alex Spyropoulos), професор от Института за медицински изследвания в Ню Йорк, установи, че пациентив средно тежко състояние, хоспитализирани след диагноза COVID и които имат повишени кръвни нива на протеин, известен като d-димер, са изложени на особено висок риск от опасни съсиреци. Спиропулос, главен изследовател на изследването, открива заедно с екипа си, че лечението на тези пациенти с висока доза от разредителя на кръвта, наречен нискомолекулен хепарин (LMWH), значително намалява потенциала за образуване на съсиреци и смърт.

Лекарството е лесно достъпно по целия свят и е икономически ефективен начин за предотвратяване на образуването на съсиреци и спасяването на човешки животи, установи проучването.

Очаква се резултатите да променят практиката, да повлияят на начина, по който клиницистите идентифицират и лекуват хоспитализирани пациенти с COVID и потенциално да обърнат хода на заболяването, увеличавайки преживяемостта.

В доклада си, публикуван в JAMA Internal Medicine, Спиропулос и колегите му на база клиничното проучване, озаглавено проучването HEP-COVID, предупреждават: Това, че пациентите са хоспитализирани с умерени симптоми на COVID, не означава, че те са с по-нисък риск от животозастрашаващи кръвни съсиреци, свързани с COVID.

"Проучването на HEP-COVID успя да идентифицира силно изразен биомаркер - много повишен d-димер - който не само предсказва кой има висок риск от нужда от болнично лечение от COVID-19, но и снижаването на риска чрез ранна употреба на терапевтични хепаринови антикоагуланти за тромбопрофилактика", заявява Спиропулос за Medical Xpress, имайки предвид профилактиката срещу образуването на тромби.

D-димерът е продукт на разграждането на фибрина, който участва в съсирването на кръвта. Фибринът се образува чрез действието на протеазния тромбин върху фибриногена, което го кара да създава полимер. Полимеризираният фибрин се комбинира с малките клетки, известни като тромбоцити и други клетъчни остатъци, за да образува съсирек.

Като продукт на разпадане, d-димерът е малък протеинов фрагмент в кръвта, след като съсирек е претърпял ензимна атака чрез фибринолиза, процес, който се опитва да предотврати растежа на съсиреците. Междувременно димерът получава името си, тъй като химически има два „D“ фрагмента от фибриновия протеин. Количеството на d-димер в кръвта може да се определи чрез кръвен тест, който да помогне за диагностициране на съсиреците.

Кредит: Wikimedia Commons

Тромбозата се отнася до образуването на съсиреци, запушвания, които са причина за увреждане и смърт през цялата пандемия. Например венозната тромбоемболия или ВТЕ се отнася до съсиреци, които се развиват във вените. Белодробната емболия се отнася до съсирек, който може да стигне до белите дробове, а артериалната тромбоемболия, или ATE, описва съсиреци, които могат да причинят исхемичен инсулт или инфаркт на миокарда. Всички те са често срещани сред възрастни, хоспитализирани заради COVID.

"Вирусът може директно да увреди ендотела, причинявайки ендотелиалит, имунен отговор в рамките на ендотела в кръвоносните съдове, както и отговора на гостоприемника, който при податливи индивиди се проявява чрез хипервъзпалителен отговор и цитокинова буря, активирайки системата на съсирване, както и тромбоцитите", коментира Спиропулос.

Тромбоцитите са малки лепкави дискове, които циркулират в кръвта и помагат на организна да образува съсиреци. Те са полезни при запушване на рани - но потенциално смъртоносни при сливане с други фактори в кръвта, образуващи съсиреци.

Рандомизираното клинично изпитване HEP-COVID набира 253 хоспитализирани възрастни пациенти с COVID с нива на d-димер над четири пъти над горната граница на нормата. Участват и пациенти с диагноза прекомерно съсирване, предизвикано от сепсис. Пациентите са изследвани от 8 май 2020 г. до 14 май 2021 г. в 12 академични центъра в Съединените щати.

28,7 % от  пациентите със сериозна тромбоемболия и смърт са тези, на които е дадена терапевтична доза нискомолекулен хепарин, но висока доза, четири пъти настоящия стандарт на лечение. Обаче 41,9 % от пациентите със сериозна тромбоемболия и смърт са получили стандартни дози за лечение или хепарини с междинна доза, установи проучването.

„Настоящият стандарт е прилаган [приблизително] през последните около 30 години при хоспитализирани пациенти - включително такива с пневмония и сепсис“, разказва Спиропулос.

Ползата от лечението от терапия с нискомолекулярен хепарин не е наблюдавана при пациенти, които са в критично състояние и се нуждаят от интензивно лечение, откритие по време на изследването, което според Спиропулос може да бъде разбрано в контекста на констатациите.

"Те са твърде напреднали в своето хипервъзпалително/цитокиново бурно/коагулопатично състояние, за да се забележат някакви ефекти от лечението чрез просто увеличаване на дозата хепарин".

По отношение на данните, публикувани в JAMA Internal Medicine, той отбеляза, че „HEP-COVID представя убедителни данни, че трябва при високорискови хоспитализирани пациенти с повишени d-димери да използваме терапевтични дози хепарини за предотвратяване на съсиреци. Това е голяма промяна в указанията за болнично лечение".

Справка: Alex C. Spyropoulos et al, Efficacy and Safety of Therapeutic-Dose Heparin vs Standard Prophylactic or Intermediate-Dose Heparins for Thromboprophylaxis in High-risk Hospitalized Patients With COVID-19The HEP-COVID Randomized Clinical Trial JAMA Internal Medicine (2021) DOI: 10.1001/jamainternmed.2021.6203

Източник: A new way to prevent COVID-related clots and a biomarker that spots who's at highest risk
Delthia Ricks, Medical Xpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !